Hlavní obsah

Město z imaginární planety Tatooine ohrožují pouštní písky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunisko vyhlásilo kampaň, která mu má pomoci sehnat peníze na záchranu místa, kde se natáčely některé scény z Hvězdných válek. Jde o Mos Espa, které leží na Sahaře a ohrožují ho pouštní písky. Tuniské ministerstvo cestovního ruchu chce podle agentury AFP k záchraně získat v přepočtu 3,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Mos Espa v Tunisku

Článek

„Mos Espa leží v oblasti, kde fouká silný vítr. Lokalita je ohrožena pohyblivými dunami, které se vlivem větru ročně přesouvají o 15 metrů. Jedna z nich už zasypala desetinu plochy tohoto místa. Podařilo se nám za 12 dní odstranit 8000 metrů kubických písku, ale ty stavby se už bohužel propadly," sdělil Nabíl Džasmí z komory pro rozvoj cestovního ruchu na Sahaře.

Vláda už poskytla 160 000 dínárů (přes dva milióny korun), což je zhruba polovina potřebné částky. Na webových stránkách indiegogo.com dokonce vznikla sbírka, do níž mohou zájemci přispívat až do 6. června. I když Fahmí Hukí z ministerstva cestovního ruchu řekl, že jakákoli záchrana je pouze pokus, protože místo se vlivem přesunu písků stále proměňuje, peníze mohou poskytnout ochranu pro příštích osm deset let.

Šéf sdružení přátel Hvězdných válek Abdarrahmán Ámir řekl, že v rámci kampaně se 30. dubna budou v Tunisku konat pochody postav ze slavné epopeje George Lucase, další akce se pak plánují blíž u Mos Espa na jihu země.

Vláda se chce dále podílet na rozvoji dosud zanedbávaného jihu, školit průvodce, řidiče a propagovat místní speciality a řemeslo. Po revoluci z roku 2011 příliv turistů do Tuniska opadl, letos ale chce vláda přilákat na sedm miliónů návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Šot Djerid: Mars na Zemi

Šot Djerid (Chott el Jerid) je sezónní jezero, které je po naprostou většinu roku vyschlé. Čím je výjimečné? Jde o největší solné jezero v severní Africe....

Výběr článků

Načítám