Hlavní obsah

Mezi nejstrašidelnější turistická místa na světě patří i Kostnice

Novinky, Lucie Poštolková

Nejlepší historky z cest bývají ty, při kterých vám strachem naběhne husí kůže na zádech. Možná je to tím, že lidé odpradávna milují děsivé příběhy. Nejlépe se poslouchají večer u plápolajícího ohně. Pokud se rádi bojíte, zkuste se inspirovat poněkud temnými turistickými tipy, kam zařadil server BBC i českou Kostnici.

Článek

Kostnice - Sedlec u Kutné Hory

Když jsem vzala kamaráda z Anglie do Kutné Hory, zděšeně třeštil oči: "Češi jsou fakt šílení." Jeho zážitek z Kostnice, kde jsou prapodivně vyskládané kosti exhumované před 400 lety, byl vskutku nezapomenutelný.

Kostnici založil prý opat Heidenreich, který ve 13. století přivezl z Jeruzaléma hrst posvátné půdy. Tu pak rozházel po místním hřbitově při slavnostním obřadu. Od té doby vyhledávají Sedlec poutníci a nechávali se tu pohřbívat lidé z Polska, Bavorska i Belgie. Věřili totiž, že toto zázračné místo jim zajistí vzkříšení.

Foto: Profimedia.cz

První nápad vyzdobit Sedlec kostmi pochází z 16. století od barokního architekta Jana Blažeje Santiniho. Poslední úpravy jsou z 19. století od řezbáře Františka Rinta. Poslední jmenovaný je autorem například kostěného lustru a Schwarzenberského erbu. V současnosti si mohou návštěvníci Kostnice prohlédnout pyramidy složené z více jak 40 tisíc kostí, nad kterými jsou koruny symbolizující boží království, na stěnách visí lebky se zkříženými hnáty, působivé jsou i lustry.

Ostrov panenek v Mexiku

Na mexickém kanále La Xichimilco najdete chinampu - plující zahradu - se stovkami zavěšených panenek. Místní ji nazývají Ostrovem panenek. Nasbíral je Don Julian Santana Barrera, který je našel v hromadách odpadků. Panenky rozvěsil na svou chatrč a stromy v okolí, aby prý odehnaly zlé duchy. Ačkoliv Barrera v roce 1992 zemřel, panenky zde zůstaly. Kolemjdoucí tak stále naráží na hororovou scenérii, při které vám bude vskutku běhat mráz po zádech.

Černobyl na Ukrajině

Do zóny i města duchů Pripjati, vzdáleného necelé tři kilometry od Černobylu, se dnes lze poměrně snadno dostat. Stačí mít otrlou povahu, hodně odvahy, trochu peněz a povolení. [celá zpráva]

Po výbuchu bylo lidem dovoleno vystěhovat se pouze s doklady, penězi a šperky, po určité době se mohli na zvláštní povolení vrátit do svých bývalých domovů pro ostatní věci. Většina jejich majetku tu ale zůstala a dobarvuje tak celou hrůznost jaderné katastrofy.

Současní obyvatelé a zřejmě i zaměstnanci město duchů v poslední době totálně vyrabovali.

Kopec Křížů v Litvě

Na opuštěném kopci bývalého hradiště vysázeli místní roku 1831 několik křížů na památku milovaných, kteří zemřeli v boji proti Ruskému císařství. Během doby s dalšími bitkami a nepokoji na kopci kříže stále přibývaly. A tak se stal Kopec Křížů nedaleko největšího litevského města Šiauliai populárním místem pro modlitbu, vzpomínku i vzdor.

Dnes tam najdete více než 100 000 křížů, náhrobků a růženců. Z dálky připomínají hustě posázené kříže spíše les. Nechybí portréty a sochy svatých. Přes všechny pokusy o odstranění křížů či srovnání kopce se zemí bylo místo vždy obnoveno.

Zakletý dům rodiny Winchesterů

Poté, co se ztratil manžel a malé dítě Sarah Winchesterové, byla žena přesvědčená, že její rodina je zakletá. Myslela si, že je to kvůli zbraním, které vyrábělo jejich rodinné impérium.

Aby toto napravila, začala se stavebními pracemi na nedokončené farmě a zahájila výstavbu honosné budovy v domnění, že odvrátí rozzlobené duchy. Na úpravě domu, který byl znám jako zakletý dům Winchesterů, nepřestala pracovat až do doby své smrti.

Dnes je čtyřposchoďový dům v kalifornském San José se 160 místnostmi a 47 krby přístupný veřejnosti. Řada dveří se otevírá do volného prostoru, najdete i okna na podlaze či schody, které rostou od stropu. Fantaskní architektonické prvky doplňují okna od Tiffanyho a lustry ze zlata či stříbra. Dům s řadovým číslem 13 sice pokrývají pavučiny, ale na oblíbenosti mezi turisty mu to neubírá.

Londýnský Tower ve Velké Británii

V londýnském Toweru bylo prolito mnoho urozené i neurozené krve. Temné vězení, kde proběhla řada poprav, je považováno za nejděsivější budovu Británie. Můžete se zde setkat s duchem Thomase Becketa, mladého vévody z Yorku, sirem Walterem Raleighem, královnou Annou Boleynovou, Kateřinou Howardovou a mnoha dalšími postavami.

Pokud budete cestovat londýnským metrem, měli byste se vyhnout stanicím Bank a Black Nun, kde bývávalo morové pohřebiště. Lidé se tam cítí smutní a zoufalí. Neví se jistě, jestli je to tím, že jsou Londýňané na cestě do práce či nějakými nadpřirozenými silami. Ale všichni doporučují se těmto místům raději vyhnout. Nepoužívaná stanice Britské muzeum je zase známá tím, že tam straší egyptská princezna.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů na výlety pro milovníky železnice

Krajinou se žene hustý kouř, mezi kopci vykukuje parní lokomotiva, která táhne pět dobových vagónů. Pro někoho možná nostalgie starých časů, pro jiné pohádka....

Výběr článků

Načítám