Hlavní obsah

Putování s BBC: Petrohrad - carův sen, který se zrodil uprostřed bažin

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad je druhým největším městem Ruské federace, kde žije téměř pět miliónů obyvatel. Vznikl jako sen cara Petra Velikého uprostřed bažin. Na řece Něvě mohou návštěvníci obdivovat nejen polární záři během bílých nocí ale i honosné architektonické skvosty v podobě pevností, katedrál a jantarové komnaty.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála svatého Izáka v Petrohradě

Článek

Petrohrad (oficiálně Sankt Petěrburg) byl vizí cara Petra Velikého, který k jeho stavbě přinutil tisíce rolníků a válečných zajatců. Roku 1703 tu byly mokřady, o pár desetiletí později již z bažin vyvstávalo velké město, které známe dnes.

Zůstává jedním z nejpůsobivějších, ale i nejbezohlednějších příkladů stavby města v moderní době. Třídy lemované paláci a velkými veřejnými budovami ukázaly světu, že Rusko již není zaostalou zemí, ale velkou evropskou mocností. Celé dílo povstalo z ničeho za necelých sto let podle původního plánu.

Foto: Profimedia.cz

Jantarová komnata

První budovou, která zde byla postavena je dřevěná chata, ve které bydlíval car Petr Veliký. Roku 1723 vydal sám Petr příkaz, aby byla tato chata zachována. Jednoduchost obydlí vytvořila mýtus o caru Petrovi jako mírném, prostém a zdrženlivém člověku. Dobové artefakty dokazují, že v chatě žil téměř jako mnich. Vytvořil zde nejkrásnější plán města, jaký kdy vznikl.

Bílé noci

Petrohrad leží na stejné zeměpisné šířce jako Helsinky a Stockholm, proto zde můžete obdivovat polární záři, takzvané bílé noci. Od května do července zde slunce zapadá až po půlnoci pouze na tři až pět hodin a noc se mění v soumrak. Noční atmosféru dokresluje zvedání mostů. Třináct mostů přes řeku Něvu se zvedá podle přesného harmonogramu, aby mohly proplouvat velké nákladní lodě.

Foto: Profimedia.cz

Noční podívaná - zvedání mostů

Od roku 1712 byl Sankt Petěrburg vyhlášen hlavním městem Ruského impéria s krátkou pauzou až do roku 1918. V roce 1914 bylo město přejmenováno na Petrohrad, protože se německé pojmenování „burg“ před válkou nehodilo. Od roku 1924, po smrti V. I. Lenina, neslo jméno Leningrad a po všeobecném hlasování obyvatel v roce 1991 se opět vrátilo k názvu Petrohrad.

Nejzajímavější památky

Katedrála svatého Isáka

Řadí se mezi jednu z největších katedrál na světě, tyčí se do výšky 100 metrů a tvoří dominantu města. Isakijevský chrám stavělo 440 tisíc dělníků celých 40 let. Ze zlaté kupole se nabízí výhled na historické jádro města, které bylo roku 1990 prohlášeno za světové dědictví UNESCO.

Petrdvorec

Barokní areál Petrdvorec kopíruje západní umění, architekturu i životní styl, který Petr I. obdivoval. Petrodvorec měl představovat Versailles Ruska. Stavební práce započaly v roce 1714 a podíleli se na nich architekti Johann Friedrich Braunstein, Niccola Michetti a později Bartolomeo Rastrelli, který palác v roce 1745 výrazně rozšířil.

Jantarová komnata

Jantarová komnata v Kateřinském paláci bývá řazena mezi divy světa. Roku 1716 ji věnoval pruský král Bedřich Vilém I. ruskému carovi Petru I. V roce 1944 ji německá armáda rozmontovala a neznámo kam odvezla.

Při příležitosti 300letého výročí založení Sankt Petěrburgu roku 2003 byla slavnostně odhalena kopie Jantarové komnaty.

Petropavlovská pevnost

Petropavlovská pevnost na Zaječím ostrově představuje nejstarší kamennou část města postavenou již v roce 1703.Vstupní Petrova brána pochází z let 1717-1718 od italského architekta Domenice Trezziniho.

V současnosti je Petropavlovská pevnost místem odpočinku obyvatel města, zatímco dříve byla vezením s popravčím místem. V areálu pevnosti se nachází katedrála sv. Petra a Pavla, v níž jsou umístěny hrobky téměř všech ruských carů počínaje Petrem I.

Piskarevský hřbitov

Pietní místo na Piskatevském hřbitově připomíná tříleté obléhání města v době druhé světové války. V letech 1941 až 1944 bylo město obléháno německou armádou, kdy jediná přístupová cesta byla přes Ladožské jezero.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám