Hlavní obsah

Levitující bonsaje spojují krásu drobných stromků s magií volného pohybu vzduchem

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní stromky pěstované v maličkých keramických miskách, staré mnohdy desítky i stovky let. Kdo by neznal bonsaje, jeden ze symbolů země vycházejícího slunce. Nebyli by to ovšem Japonci, aby už tak nádherné umění neposunuli ještě dál. Masanori Imayoshi z ostrova Kjúšú se rozhodl vyjádřit křehkost bonsají tím, že je nechá doslova volně levitovat ve vzduchu. Aby svůj nápad mohl realizovat, představil jej na serveru Kick Starter a okamžitě upoutal pozornost lidí z celého světa, kteří mu nadšeně na projekt přispěli.

Foto: Reuters

Levitující bonsaje upoutají pozornost na první pohled.

Článek

Vlastní technické řešení jeho nápadu je přitom vcelku prosté. Za zdánlivě magickou levitací bonsají stojí magnetismus. Přesněji odpudivé síly panující mezi dvěma konci se stejným pólem. Jinými slovy, levitující část zvaná Little star (hvězdička) má v sobě zabudovaný jeden magnet, zatímco v základně, nad níž se vznáší, je magnet druhý. Přesněji elektromagnet. Právě odpudivé síly panující mezi nimi zabraňují tomu, aby hvězdička na bázi ležela, ale mohla se vznášet dva centimetry nad ní.

Japonec musel samozřejmě ošetřit takové „detaily“, jako je udržení levitující sekce přímo nad bází, aby byla vyrovnaná a nepřetáčela se, aby rotovala kolem své osy atd. Jak upozorňuje tvůrce, důležité pro správnou funkci vzdušné bonsaje je dodržení limitu maximální hmotnosti levitující části, což je 250 gramů. (Ve skutečnosti bude muset být samozřejmě o něco lehčí, to kvůli hmotnosti zálivky.)

Minivesmír vznášející se zeleně

Většina příznivců jeho nápadu se ovšem orientuje především na nápad vytvořit si kolem sebe třeba celý minivesmír ze vznášejících se malých ostrůvků zeleně, které pak budou podobné levitujícím skaliskům na planetě Pandora ve filmu Avatar.

Autor se svým týmem vytvořil dvě základní varianty levitujících bonsají, které hodlá začít rozesílat svým sponzorům již v srpnu letošního roku. První počítá s koulí obalenou mechem, druhá má podobu mističky z lehounké pemzy (pochází z jižní části ostrova Kjúšú), do níž se vkládá nasákavý materiál určený k pěstování rostliny.

Ti, kteří by se pro malou vznášející se bonsaj nadchli, by měli ovšem počítat s tím, že nezískají pravou japonskou bonsaj. Legislativa Japonska totiž zakazuje jejich vývoz ze země, a proto budou zájemci dostávat sety s bonsajemi vypěstovanými v USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám