Majitel 40 let starého bytu o velikosti 55 m² si přizval na pomoc designéra Mikia Sakamota ze studia MoveDesign. Ten navrhl odstranit veškeré příčky a propojit prostor domácnosti do jednoho celku.

Při vstupu do bytu je kuchyňský kout po levé ruce. Šatna a sociální zařízení jsou uschovány za stěnou po pravici.

Při vstupu do bytu je kuchyňský kout po levé ruce. Šatna a sociální zařízení jsou uschovány za stěnou po pravici.

FOTO: Yousuke Harigane

Pohled z kuchyňského koutu do hlavní, společenské zóny bytu.

Pohled z kuchyňského koutu do hlavní, společenské zóny bytu.

FOTO: Yousuke Harigane

Nová podoba bytu tak lépe odpovídá současnému stylu života rodin. Ty většinu dne - jsou-li doma - tráví právě v univerzálním společném prostoru, kde se žije, vaří a jí, a teprve navečer se každý rozprchne do svého soukromí.

Soukromý prostor bytu je schován za stěnou.

Soukromý prostor bytu je schován za stěnou.

FOTO: Yousuke Harigane

Architekt odlišil jednotlivé zóny bytu výškou a typem podlah.

Architekt odlišil jednotlivé zóny bytu výškou a typem podlah.

FOTO: Yousuke Harigane

Aby se ovšem zcela nevytratilo alespoň základní rozlišení jednotlivých zón v nově vytvořeném prostoru, vyznačil je architekt pomocí podlah. Zatímco vstupní pasáž a hlavní část bytu společně se šatnou mají původní betonovou podlahu, nově pojatý kuchyňský kout je na vyvýšeném dřevěném stupni. Ten přechází i do soukromé části bytu, jež funguje jako ložnice.