Hlavní obsah

Moderní toalety fandí pohodlí i zajímavým tvarům

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klozet je běžně používané zařízení, jehož výběru při nákupu věnujeme zoufale málo pozornosti. A to je velká chyba! Není to zařízení tak jednoduché, jak se nám zdá. I když ho tvoří „pouze“ toaletní mísa, splachovací nádrž a sedátko.

Článek

Klozet má svá specifika a ta bychom měli vzít v potaz. Za prvé je poměrně náročný na údržbu. To je první vodítko, podle kterého se budeme orientovat. Jeho technické provedení, zvolené materiály i tvar totiž výrazně ovlivňují to, v jaké čistotě bude. I zdánlivé rozdíly dělí klozety na ty kvalitní a průměrné.

Důležitá je rovněž komfortnost zařízení. Nebojíme se tedy v koupelnovém studiu na klozet usadit a chvilku pobýt (v součtu doma na něm prosedíme spoustu hodin).

Nakonec vnímáme i styl a design toalety. Měla by jako dílek z puzzle stavebnice zapadnout k ostatnímu vybavení (zvláště tehdy, kdy je klozet součástí koupelny). Moderní jsou oblé tvary v kombinaci s hranou, bílá v matném provedení.

Samotný výběr je však vždy věcí osobního vkusu, trendům nikdo nemusí podléhat.

Rady pro nákup

Většina zákazníků se v obchodě rozhoduje jen podle toho, zda je to klozet kombinační se splachovací nádržkou (klasické provedení), nebo klozet závěsný se zabudovanou nádržkou v konstrukci stěny.

  • Kdo je zvyklý na tradiční provedení, dá přednost kombi, praktičtější je ale rozhodně klozet závěsný. Nabízí širší výběr tvarů a stylu, lze ho umístit do výšky, která nám vyhovuje, a mnohem lépe se udržuje v čistotě (podlaha pod ním se snadno vytírá). Také má tišší provoz, protože splachovací nádržka je zabudovaná ve stěně a tolik nehlučí. Závěsný klozet s vestavěnou nádržkou lze umístit do zdi různé síly, ale i do sádrokartonu. Záleží na zvoleném instalačním systému.
  • U klozetu sledujeme i to, zda má hluboké, či ploché splachování. Běžnější je hluboké splachování, kdy odpad padá přímo do zavodněné části mísy. Má to svoji výhodu: mísa se lépe udržuje v čistotě. Ploché splachování je méně častou variantou a používá se spíše ve zdravotnických zařízeních.

Čistá a voňavá

Kdo by to byl řekl, že tvar mísy společně s typem vodních výpustí po jejím obvodu dokážou tak moc ovlivnit, jak se nám bude toaleta uklízet?! Když je mísa špatně tvarovaná, nedojde k rovnoměrnému oplachu a začnou se na kritických místech usazovat nečistoty, šířit zápach.

Kvalitní výrobce sanitární keramiky intenzitu a rovnoměrnost opláchnutí mísy běžně testuje ve svých laboratořích. Proto je dobré volit při nákupu známé značky a vyhnout se levným výrobkům.

Běžná glazura v míse není ideálně hladká, ale pórovitá. Z tohoto důvodu se kvalitní klozety opatřují ještě navíc ochrannou glazurou (je hladká a brání usazování nečistot).

Tip
Takovou speciální ochranu u klozetů poznáme podle označení, které se liší podle jednotlivých výrobců sanitární keramiky. Kvalitní mísa má ochrannou glazuru ve vnitřních částech a záhybech: glazura se nanáší ručně, proto čekejme vyšší cenu. Snazší údržba a WC v čistotě za to stojí.

Vysokou koncentrací bakterií je zatíženo i sedátko. Mělo by se na něm pohodlně sedět a může být i hygienické. V nabídce je duroplastové sedátko s aktivní antibakteriální úpravou (obsahuje ionty stříbra, které během osmi hodin zlikvidují veškeré usazené mikroorganismy). Tato úprava je pro člověka zdravotně nezávadná.

Co umí dobrý klozet

  • WC s názvem Slowclose je vybaveno hydraulickým systémem, který zaručí pomalé a nehlučné spouštění sedátka na sanitární keramiku.
  • Funkci bidetu skvěle nahradí tzv. sprchovací toalety, které se aktivují samy po vykonání potřeby. Do provozu se uvede sprchové rameno a očistí nás proudem vody, osuší. Tlak a teplotu vody lze nastavit a regulovat.
  • Kdo oceňuje výhody bidetu, ale má málo prostoru, zvolí tzv. bidetovou spršku. Jednoduše se připojí k umývátku a namontuje v blízkosti klozetu.
  • Na trhu jsou i top klozety, které likvidují pachy. Senzor citlivý na tlak reaguje na tělesnou hmotnost a aktivuje zabudovanou technologii. Molekuly zápachu jdou vzdušným kanálkem do výkonného filtru, který pach likviduje. Zařízení lze na klozet dodatečně namontovat, cena se pohybuje zhruba kolem 7000 Kč.
  • Praktická jsou tzv. rychleupínací sedátka: lze je snadno vyjmout a provést úklid i pod nimi.
  • Myslíme na výšku usazeného klozetu. Sedání a vstávání z něho může být pro seniory a vyšší osoby nepohodlné, když se pohybuje kolem 43 cm. Přizpůsobme klozet své individualitě!
  • Dobrý tvar mísy poznáme tak, že při splachování nestříká voda do všech stran. To v obchodě těžko zjistíme, ale je dobré informovat se u prodávajícího, jaké má s kterým výrobkem zkušenosti, jaké jsou odezvy dřívějších zákazníků apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám