Hlavní obsah

Moderní kávovary okouzlí designem i dokonalou přípravou espressa

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kávovary na espresso se pomalu stávají běžným spotřebičem v našich domácnostech. Na trhu je dnes již bohatý výběr různých systémů, značek a kvality. Jak si ale domů vybrat ten správný?

Článek

Ještě před pár lety jsme si na dobré espresso nebo třeba cappuccino museli zajít do kavárny. To už ale dávno neplatí. Ceny přístrojů na jejich přípravu velmi rychle klesají. Ty jednoduché se běžně dají koupit už za 3000 Kč, a v akcích se často dostanou i pod tuto hranici. Kávovar na espresso se díky tomu stále častěji zabydluje i v našich kuchyních.

Na první pohled vypadají všechny kávovary na espresso dost podobně. Zdání ale klame.

  • Nejdůležitějším parametrem, který bychom měli zjišťovat, je tlak. A ten by měl být 15 barů. To je maximální tlak, který stroj dokáže vyvinout. I když obvykle je seřízen na 9 barů. A to platí i pro profesionální stroje, které se používají v kavárnách.
  • Přístroje s tlakem 3,5 baru určitě nekupujte! Nemají totiž čerpadlo. Poznáme to jednoduše: při zapnutí takový přístroj jenom syčí. Opravdové espresso vrčí.

Proč je čerpadlo tak důležité? Právě čerpadlo přes kávu tlačí vodu o teplotě 88-90 °C. Kávovary bez čerpadla využívají jen tlaku páry, která žene vařící vodu. Ta kávu jenom spaří a výsledný nápoj tudíž s opravdovým espressem nemá nic společného.

  • Naopak příkon pro domácí espressovače zase tak důležitý není. Výše příkonu rozhoduje jen o rychlosti ohřevu. A jestli bude káva hotová o třeba o dvě minuty později, nám doma určitě nevadí.

Na kapsle

Hitem poslední doby jsou kávovary na porcovanou kávu. Přesněji si můžeme vybrat mezi přístroji na kapsle nebo tzv. Pody, někdy nazývané také E. S. E. patrony.

Kapsle obsahují mletou zrnkovou kávu, která je vakuově zabalena a díky tomu má i dlouhou dobu trvanlivosti, přičemž je dobře uchováno aroma i chuť kávy. Jak fungují? Kapsle se vloží do „šuplíčku“ v kávovaru a pákou se uzavře. Tím se z obou stran proděruje. Voda potom pod tlakem protéká přes kapsli, čímž z ní dostane aroma a chuť. Kromě espressa můžeme v těchto přístrojích snadno připravit třeba i late macchiato. Stačí vložit do přístroje další kapsli se sušeným mlékem. Přidat lze také čokoládu a další příměsi.

Celý tento komfort pořídíme za cenu od 3000 Kč. Pozor ale! Vyplatí se jen pro ty, kteří kávu nepijí příliš často. Kapsle už totiž tak levnou záležitostí nejsou. Jeden šálek vyjde na 10 až 17 Kč. Navíc pasují vždy jen do kávovarů jedné konkrétní značky. Je proto dobré si předem zjistit, jaký sortiment kávy v kapslích daný výrobce nabízí.

Na E. S. E. patrony

Na stejném principu fungují i stroje na patrony E. S. E., tedy polštářky s porcovanou kávou. Někdy se nazývají také jako Pod. Káva je v tomto případě naporcovaná do malých papírových sáčků. Obvykle bývá ještě každý zvlášť zabalený. Jejich rozměr je univerzální, 62 mm, takže se hodí do jakéhokoli kávovaru s tímto systémem. V sáčku je stlačená jemně namletá káva. Sortiment použité kávy je široký, takže si bez problémů můžeme vybrat podle chuti. Nakupovat lze ve specializovaných prodejnách, ale i přes internet.

Také ceny těchto přístrojů začínají na hranici 3000 Kč. Káva je z nich ale také poměrně drahá.

Pákové kávovary

Dalším systémem espressovačů jsou pákové. Do páky kávovaru se nasype dávka mleté kávy a upěchuje se, ideálně s pomocí tzv. tamperu neboli pěchovátka. Standardně se jeden šálek připravuje ze 7 gr mleté kávy. Následně páku nasadíme do přístroje a spustíme přípravu kávy.

Pomletá káva rychle ztrácí aromatické oleje, jak se lidově říká „vyčichne“. Nelze ji proto skladovat déle než tři dny. Tento handicap ale snadno odstraníme tím, že si pořídíme mlýnek na kávu a budeme ji mlít na jemný střed nebo „na espresso“.

Pak máme šanci i na jednoduchém přístroji připravit téměř pravé italské espresso. I když, bude to chtít chvíli cviku. U všech pákových kávovarů se káva do páky plní ručně. Jejich další ovládání záleží na typu. Na mechanickém volíme druh kávy kolečkem, u poloautomatických či elektronických stačí stisknout jedno tlačítko. Některé kávovary kromě mleté kávy umějí pracovat i s E. S. E. patronami neboli Pody. Mohou být kombinované také s klasickým překapávačem. Většina přístrojů je vybavena tryskou na přípravu cappuccina.

  • Ceny pákových kávovarů se podle typu pohybují mezi 3000 až 25 000 Kč.

Automatické kávovary

Pro ty z nás, kteří se s přípravou kávy nechtějí zdržovat, bude vhodnější volbou automatický přístroj. Tyto kávovary jsou vybaveny zabudovaným kávomlýnkem.

Hrubost mletí si můžeme nastavit, stejně tak i sílu kávy. Odborníci ale doporučují sypat do zásobníku vždy jen právě potřebné množství kávy. Káva totiž obsahuje aromatické oleje a působením tepla proto rychle žlukne. Asi po týdnu už si tak z takové kávy určitě dobrou kávu nepřipravíme. Některé výrobky umí pracovat navíc i s mletou kávou. Mají tedy dva zásobníky, jeden na zrnkovou a jeden na mletou kávu. Podle libosti si můžeme na automatických přístrojích zvolit také velikost hrnku, přesněji -množství vody.

Když máme nastaveno, jak velké a silné espresso chceme, stačí zmáčknout tlačítko. Kávovar nejdříve pomele dávku kávy, následně ji upěchuje a spaří v komoře a nakonec ji vyhodí do zásobníku na kávový odpad.

Tyto přístroje nám dávají skutečný komfort. Jsou ale poměrně velké, takže na ně bude v kuchyni potřeba dost místa. Také vyžadují správnou a pravidelnou údržbu. Lepší je proto vybrat si takový přístroj, který sám automaticky proplachuje trysky po výdeji kávy a sám upozorní, že potřebuje odvápnit.

Je libo cappuccino, či latte?

Espresso není to jediné, co nám automatický kávovar může připravit. Snad všechny modely jsou vybaveny tryskou pro ruční našlehání mléka na cappuccino. Takové automatické kávovary seženeme za cenu od 13 000 Kč.

Dražší modely to dokonce udělají automaticky. Příprava cappuccina a caffe latte je pak opravdu hračkou. Na jejich pořízení počítáme minimálně s 23 000 Kč.

Automatický „kapučínovač“ je namontován buď napevno, místo výdejníku páry. Nebo je snadno vyjímatelný. Pak vypadá jako konvička spojená s kávovarem hadičkou. Zařízení automaticky samo nasává mléko hadičkou a do hrnku s kávou vypouští ohřáté a napěněné mléko. Po každém použití je nezbytné kapučínovač propláchnout.

Vestavné kávovary

Kdo nemá rád různé spotřebiče umístěné na kuchyňské lince, může si koupit vestavný kávovar. Většinou jde o automatické přístroje v cenách od 20 000 Kč. Existuje ale i obdoba pákového kávovaru. Ty se dají koupit již kolem 10 000 Kč. K dostání jsou modely jak na mletou, tak na zrnkovou kávu.

Zcela zvláštní skupinou jsou pak modely ve stylu retro. Oživí každou kuchyni.

Správné espresso - technologie přípravy

Jak vlastně správné espresso připravit? Porcelánový šálek na espresso by měl mít úzké kónické dno. Káva z trysek pak může plynule stékat po šikmé stěně a vytvořit tak krémovou pěnu. Měl by mít tlusté stěny, protože tak déle udrží kávu teplou.

Nikdy espresso nepřipravujeme do studeného hrnku! Mnohé kávovary jsou proto vybaveny plochou na předehřívání šálků. Samotnou kvalitu espressa ukáže pěna. Ta se odvíjí od hrubosti mletí kávy. Když je namletá moc nahrubo, voda jí proteče rychle a vyprchá také aroma kávy. Výsledkem je vodová káva s bublinami a nahoře plave olej.

Příliš najemno umletou kávou zase voda protéká pomalu, takže se spálí. Poznáme ji tak, že v šálku je hodně tmavá pěna, která se rychle ztrácí.

Dokonalé cappuccino

Jak má správně vypadat cappuccino? Pěny by nemělo být méně než jeden a více než dva cm. Ideální je použít speciální mléko na přípravu cappuccina. Dá se koupit běžně v supermarketech. Z něj lze totiž našlehat hustou krémovou pěnu.

Jenže jak té husté pěny docílit? Přece jenom, většina z nás bude mít k dispozici kávovar s tryskou pro ruční našlehání. Do hrnku, nebo do nerezové konvičky nalijeme trochu mléka. Může být studené nebo ohřáté, ale ne víc než 70 °. Po napěnění konvičkou párkrát poklepeme o pracovní desku. Tím popraskají vzduchové bubliny. Takto zpěněné mléko nalijeme do espressa.

S pitím kávy neotálíme! Aromatické látky jsou totiž těkavé. Asi po hodině už v tmavé vodě nebudou.

Správné espresso budeme mít, když bude do šálku vytékat pěna krémová. V okamžiku, kdy začne dělat světlou skvrnu, je to už špatně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám