Hlavní obsah

Moderní hrnce a pánve usnadní vaření a vydrží roky

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupit vhodné kuchyňské nádobí není vůbec jednoduché. Nabídka různých druhů hrnců a pánví je tak obrovská, že se vyplatí, když se v ní trochu zorientujeme. Rozhodující bude spotřebič, na kterém vaříme. Ať už je to sporák plynový, elektrický, se sklokeramickou nebo indukční varnou deskou.

Článek

V početnějších rodinách používáme nádobí každý den. Je nepostradatelné, a proto je důležité dobře vybrat hrnce a pánve hlavně kvůli správné tepelné úpravě potravin. Pro běžné vaření stačí pořídit si základní sadu nádobí v počtu tři až pět kusů v různých velikostech.

Samozřejmě záleží na frekvenci vaření i počtu členů domácnosti. Nechceme-li trávit při vaření všechen volný čas, doplníme základní sadu např. o rychlovarný papiňák, pánev wok, parní hrnec nebo kupodivu o tzv. pomalý elektrický hrnec.

Vyplatí se, když se zaměříme na značkové výrobky, porovnáme ceny a nakonec si zvolíme takové hrnce, které nám budou vyhovovat po všech stránkách. I u nádobí platí přímá úměra: od laciných hrnců nečekejme žádné zázraky, ať už jde o kvalitu uvařeného jídla, jejich životnost nebo údržbu. V případě, že si nejsme volbou nádobí jisti, poradíme se s odborníky v prodejně.

Na výběr máme

Nerez - nádobí z pravé nerezi 18/10 je praktické, dobře se používá, je odolné a snadno se udržuje. Uvaříme v něm všechny druhy jídel téměř na každém spotřebiči. *Měď - nádobí by mělo být uvnitř z nerezové oceli 18/10. Je sice drahé, ale vydrží mnohem déle než nádobí uvnitř z cínu. Hodí se pro všechny druhy spotřebičů.

Litina - nádobí, které prověřil čas. Je sice těžké, ale pokrmy v něm vydrží dlouho teplé. Hrnce se dají použít i na pečení v troubě. Litinové nádobí je vhodné pro sporáky plynové i elektrické. * Smalt - oblíbené nádobí, které se hodí pro všechny typy sporáků. Je dekorativní, ale nevede teplo rovnoměrně. Jídlo se rychle pálí a hrnec se snadno poškodí, zejména když upadne. Nádobí se smaltovaným dnem vyžaduje keramickou varnou desku.

Keramika - nádobí, které si nachází v současné kuchyni své místo. Nepřipaluje se a snadno se udržuje. Je dekorativní, ale nešíří teplo rovnoměrně. Je porézní, snadno se láme a drží se v něm dlouho pachy. Nehodí se pro indukci.

Teflon - nádobí donedávna hodně používané. Při správné teplotě vaření vydrží nepoškozené, ale vysoký žár mu nesvědčí. Vede teplo rovnoměrně, ale obtížně se udržuje a snadno se poškodí. Nepoužívá se při vaření na indukci a omezeně na plynovém sporáku.

Hliník - nádobí z tohoto materiálu se pro každodenní používání v kuchyni nehodí. Hliník šíří teplo rovnoměrně, ale snadno oxiduje, deformuje se a je porézní. Pokrmy se v něm připalují a ani údržba hrnců není jednoduchá. Vhodnější je kombinace hliník - teflon.

Ocel - nádobí se používá nejčastěji v kombinaci s hliníkem, který tvoří silné dno a dobře rozvádí a udržuje teplo. Hodí se na plynové i elektrické sporáky. Ocelové nádobí s měděným dnem je vhodné na keramickou varnou desku. Ocel je pevná, ale rezaví, je náročná na údržbu.

Varné sklo - nádobí je praktické, lze v něm vařit, ohřívat, péct, uložit ho do mrazáku a ohřívat v něm pokrmy v mikrovlnce. Snadno se rozbíjí a jídlo se připaluje, takže je údržba náročnější. Časem se z vnější strany zabarví.

Titan - nádobí je na rozdíl od klasické litiny v našich domácnostech novinkou, ale s podobnými vlastnostmi. Udrží jídlo dlouho teplé a hodí se pro všechny spotřebiče.

Sklokeramika - moderní nádobí, které se používá hlavně na sklokeramické varné desky a na elektrické plotýnky. Předností je jeho snadná údržba a vodivost tepla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám