Hlavní obsah

Komfort moderních stanů se zvětšuje, časem si vyrobí i elektřinu

Novinky, Kristýna Křížová

V létě někteří z nás tráví velkou část dovolené právě pod stanem. Pokud si myslíte, že takový pobyt musí být zaručeně nepohodlný a nepříjemný, asi jste neslyšeli o posledních novinkách mezi křehkými letními příbytky. Moderní stan totiž nabídne komfortní bydlení i v nepříznivých podmínkách, dokáže například přeměnit sluneční záření na elektřinu.

Článek

Pokud se zajímáte o designové novinky současnosti, možná pro vás bude tím pravým právě stan využívající sluneční energii. S touto vizí přišla mobilní společnost Orange.

Stan by měl být pokryt speciální látkou, která přeměňuje sluneční záření na elektřinu. Díky tomu je možné mít ve stanu topení, nebo si nabít telefon či iPod. Ve stanu je možné také provozovat bezdrátovou internetovou síť.

Podlahové vytápění ve stanu jako součást luxusu

Jakmile ale ve stanu klesne teplota, samo se spustí podlahové vytápění a vyhřívání karimatky. Osvětlení stanu se zapne automaticky při stmívání.

Pokud se chystáte vybírat stan, je třeba si nejprve ujasnit, do jakých podmínek jej hodláte umísťovat. Pokud chcete stan, který vám má sloužit jen na pár víkendů v roce nebo na týden o prázdninách, pak vám dokonale postačí obyčejný stan pro běžné používání.

Obyčejný stan vyjde nejlevněji

Takový stan má sklolaminátovou konstrukci, tyčemi s viditelnými kovovými spojkami na povrchu a podlážku z vrstveného polyethylenu či jiného materiálu. Parametry nepromokavosti tropika jsou cca 1,5 – 3 metry vodního sloupce, což je pro české podnebí dostačující.

FOTO: Rock Empire

FOTO: Rock Empire

Pokud vám uvedené charakteristiky vyhovují, pak vězte, že za stan pro dvě až tři osoby s jednou předsíňkou zaplatíte cca 2 500 – 4 000 Kč. Počítejte, že takový stan bude vážit cca 3 až 4 kg.

Nejlehčí jsou tunelové stany na cestování

Tunelové stany slouží jen pro přespání, pokud potřebujete stan jen k tomuto účelu a nebudete v něm trávit část dne, můžete zvolit třeba právě tunelový stan.

Výhodou těchto stanů je, že patří k těm nejlehčím a nejlevnějším. Za tunelový stan pro dvě až tři osoby dáte cca 3 000 Kč. Takový stan váží okolo 2,5 kg. Velkou výhodou těchto opomíjených příbytků je také rychlá a jednoduchá skladnost.

Rodiny s dětmi ocení vícepokojové stany pro camping

Větší rodiny, které tráví dovolenou v kempu, ocení hlavně vícepokojové, prostorné stany. Mezi největší stany patří stany pro šest osob s několika oddělenými místnostmi. Takový stan pořídíte do 10 000 Kč. Pokud vybíráte stan pro camping, soustřeďte se na výšku, která by měla odpovídat výšce vaší postavy. Dobrou volbou bude stan s výškou 215 cm s moskytiérami.

Pokud se chystáte vyrazit do Alp nebo do Tater na delší dobu, zvolte kvalitnější stan s duralovou konstrukcí. Za kvalitní stany máme stany dvouplášťové, dvouvrstvé. Jen tento typ stanu je totiž opravdu nepromokavý. Vnější stan nazýváme tropico, ten je přetažen přes konstrukci a ve spodní části je uchycen za konce prutů.

Podlážka kvalitního stanu je vyrobena z textilií opatřených trvalou impregnací (tzv. zátěr). tato impregnace by měla dlouhodobě vydržet 6 a více metrů vodního sloupce.

Zvažte větrnost, které bude stan vystaven, počet prutů v konstrukci a jejich křížení totiž ovlivňuje stabilitu stanu ve větru. Stany s čtyřmi pruty a křížením v pěti nebo sedmi bodech jsou vhodné do náročných povětrnostních podmínek.

Vhodná je také úprava proti UV záření a zátěrem minimálně na 3 m vodního sloupce. Váha stanu této kategorie pro 2 – 3 osoby je nižší než u stanu obyčejného. Cena je ale naopak vyšší, za kvalitnější stan zaplatíte od 4000 do 5500 Kč.

Expediční stany volte s mnoha kříženími prutů

Expediční stany by měly mít extrémní odolnost ve vichřici a mít tak více prutů s mnoha kříženími. Některé stany mají také sněhové límce.

Většina moderních typů stanů je opatřena řadou funkčních detailů (rychloupínání, síťka na drobnosti ve vrcholu stanu a dotahovací spona na rychlé a dokonalé vypnutí stanu).

Tyto vychytávky usnadňují manipulaci a zvyšují bezpečnost při pobytu ve vyšších nadmořských výškách. Za stan do extrémních podmínek dáte přes 10 000 Kč.

S výběrem stanu do extrémních podmínek je vhodné se poradit s odborníkem a zjistit si veškeré podmínky, kterým bude muset stan vyhovovat.

Anketa

Přijde vám dlouhodobější bydlení v klasickém stanu pohodlné?
Ano
20,7 %
Ne
79,3 %
Celkem hlasovalo 4782 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám