Hlavní obsah

Netradiční prolézačka pro dospělé nabízí bohaté sportovní vyžití i krásný výhled

Novinky, Kristýna Křížová

Jednou z nejzajímavějších staveb, které letos vznikly je rozhledna sloužící jako prolézačka pro dospělé v malém městě Reusel v Nizozemí. Pro turisty nabízí celou řadu sportovní zábavy. Funguje jako umělá stěna s možností slaňování, opičí dráha i jako místo pro příjemné posezení s přáteli u hraní deskových her. Na vrchol rozhledny se mohou návštěvníci buď vyšplhat nebo mohou vyjít po schodech. Odměnou je jim krásný výhled do okolí.

Článek

Turisticky velmi atraktivní stavba ohromila první návštěvníky letos v březnu. Věž leží v Nizozemí v malém městě Reusel. Rozhledna tu slouží jako informační a odpočinkové centrum i jako místo, kam se lidé chodí pobavit s dětmi.

U této 25 metrů vysoké věže si mohou výletníci dát oběd na piknikovém plácku, který byl vytvořen speciálně pro turisty. Ti se mohou z tohoto odpočinkového místa dívat na lezce na stěnách a fandit jim.

V blízkosti věže je také parkoviště a bistro. Jde o jedno z míst, které v Nizozemí slouží jako výchozí bod, odkud návštěvníci vyrážejí poznávat přírodu buď pěšky, na kole nebo na koni.

Mladí horolezci na věži vyhledávají umělou stěnu

Nejoblíbenější na celé stavbě je umělá stěna, tu studio Ateliereenarchitecten vytvořilo speciálně pro dospělé, kteří žijí aktivním životem a mají rádi nejen krásy přírody, ale i sport. Horolezci se tady opravdu vyžijí, stěna totiž sahá do výšky 13 metrů.

Nejvyšší kostka slouží jako rozhledna, ze které si lidé mohou vychutnat pohled na panorama okolní krajiny. Tento modul je zároveň výchozí platformou pro slaňování.

Minimalistické stavbě dominuje ocel a dřevo

Na cca 100 metrech čtverečních tak vznikla nevšední stavba, ve které se mohou před deštěm schovat desítky lidí. Některé moduly totiž slouží jako odpočinkové místnosti.

Věž se skládá ze šesti kostek, ty jsou umístěné na nosné ocelové sloupy. Dvě z šesti kostek jsou přístupné návštěvníkům. 

Architekti zvolili ekologické opláštění rozhledny ze dřeva, které roste v okolí. Do okolního prostředí tak stavba skvěle zapadá a láká turisty z celého okolí. Takových zajímavých a zábavných staveb není nikdy dost.

Anketa

Přáli byste si, aby takové stavby vznikly i u nás?
Ano.
96,5 %
Ne.
3,5 %
Celkem hlasovalo 1266 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám