Hlavní obsah

Soutěž o prestižní titul Stavba roku 2009 vrcholí, porota vybírá finalisty

Novinky, Kristýna Křížová

Přes padesát staveb se letos přihlásilo do soutěže o prestižní titul Stavba roku 2009. Do druhého kola z nich zatím postoupila necelá třicítka. O cenu se uchází i vysokoškolský komplex Fakulty chemicko-technologické v Pardubicích, který již získal Národní cenu za architekturu. Připíší si její autoři k oceněním i tento titul? A jakou má v soutěži konkurenci?

Článek

Titul Stavba roku je každoročně udělována pěti stavbám. Porota soutěže už zahájila svoji činnost a v současnosti připravuje harmonogram objížděk přihlášených staveb.

Stavby roku bude krášlit plaketa

Letos se do soutěže přihlásilo 55 staveb, z nichž bude porota vybírat patnáct nejlepších, které podle soutěžních regulí oznámí na začátku září. Ve finále bude vybráno pět staveb, které získají titul Stavba roku pro rok 2009 a budou se moci honosit prestižní plaketou. Ta má na budovu upozornit kolemjdoucí.

Vybrali jsme pro vás některé zajímavé stavby, které se už úspěšně probojovaly do druhého kola soutěže.

Komplex Fakulty chemicko-technologické v Pardubicích

O titul soutěží komplex Fakulty chemicko-technologické v Pardubicích od studia Kuba & Pilař architekti, který již získal Národní cenu za architekturu. Více se o něm dočtete zde.

Éra minimalistických budov z betonu tak stále pokračuje. Uvidíme, jestli si tento trend získá i porotu Stavby roku.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

Této budově z litého betonu vévodí nezvyklý tvar písmene X. Budova stojí na břehu řeky Orlice a autorem návrhu je atelier Projektil.

Národní technická knihovna v Praze 

Budově, která v sobě pojme přes milión knih, je vlastní surovost použitých materiálů a strohé linie.

Architektura skla, oceli a betonu je, jak vidět, stále na vzestupu. Tyto materiály byly typické i pro stavby éry Tomáše Bati ve Zlíně. Více se o nich dočtete zde.

Rodinný dům The Bird (Pták) 

Novostavba rodinného domu v malebném podhůří Beskyd symbolizující ptačí samici na hnízdě je zajímavým architektonickým počinem, kterému jsou vlastní rozevláté linie. Střecha stavby opravdu připomíná ptačí křídla. Dům stojí v Kunčicích pod Ondřejníkem, jeho autorem je atelier Simona.

Rodinný dům v Heřmanově Městci

Přírodních materiálů využívá i další rodinný dům, který nás zaujal. Atriový rodinný dům, kterému dominuje kámen a dřevo má na svědomí atelier ai5 s.r.o., dům je zajímavě propojený s přírodou.

Společenské centrum Střelnice Turnov

Za pozornost stojí i budova, která svým vzhledem připomíná krematorium i antické stavby. Monumentální stavba společenského centra slouží různým typům kulturního vyžití, autorem je Němec Polák, spol. s r.o. a Atelier 6. 

Předsedkyní letošní poroty soutěže Stavba roku 2009 je docentka Radomíra Sedláková. Porotci vedle držitele hlavní ceny vyberou také favority na dalších sedm ocenění, která udělují například státní fond bydlení nebo životního prostředí.

Vítěz titulu Stavba roku 2009 bude znám na konci září.

Anketa

Která stavba si podle vás zaslouží titul Stavba roku 2009?
Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubic.
3,8 %
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.
6,5 %
Národní technická knihovna v Praze.
6,2 %
Rodinný dům The Bird.
64,4 %
Rodinný dům v Heřmanově Městci.
17,5 %
Společenské centrum Střelnice Turnov.
1,6 %
Celkem hlasovalo 2986 čtenářů.

Stavba roku

Soutěž je určena pro stavby realizované na území České republiky. Příhlášeny mohly být jak novostavby tak i rekonstrukce, pozemní stavby všeho druhu, urbanistické realizace, úpravy krajiny apod. Hodnocena je estetika stavby, dispozice, architektonická preciznost, ale i zasazení do krajiny či spokojenost jejích uživatelů. Soutěž pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR a časopis Stavitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám