Hlavní obsah

Vyrobte si strakatou velikonoční dekoraci podle svého vkusu

Právo, Miroslava Kubišová

Velikonoce jsou překrásnou oslavou jara, a tak bychom je měli prožít ve svěžím a naději vzbuzujícím prostředí. Jasné barvy – červená, zelená a žlutá – k tomuto svátku neodmyslitelně patří. Pro majitele šikovných rukou přinášíme tip na hezkou velikonoční dekoraci.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Strakaté velikonoce k oslavě jara patří.

Článek

Pomůcky:

Vyfouklé skořápky, barvy na mramorování nebo olejové barvy pro malíře, semínka osení, řeřichy (nebo pažitka v květináči), čerstvé proutí, špejle, kulatá plechovka.

Krok za krokem
1. Před zdobením vejce umyjeme, na dvou místech je propíchneme a vyfoukneme. Skořápky ještě vydrhneme v teplé vodě a necháme na papírové podložce oschnout. Pak je navlékneme na špejle a konce zajistíme gumičkami.
2. Takto zafixované skořápky budou držet a při barvení nesklouznou. Do hrnku nalijeme vodu a na hladinu nakapeme několik kapek dvou barev pro mramorování. Špejlí plovoucí barvy zamícháme, až vzniknou mramorové obrazce. Skořápku opatrně celou ponoříme pod vodu.
3. Barvy se na vajíčko nabalí a po vytažení vejce na špejli postavíme do sklenice a necháme uschnout. Zůstává-li barva dlouho lepivá, přestříkáme ji lakem. Barvy pro mramorování si můžeme připravit i sami z olejových barev pro malíře, které zředíme trochou benzínu nebo benzínovým čističem skvrn.
4. Chceme-li si rychle vypěstovat trochu zeleně, zasejeme řeřichu. Můžeme ji vysít na mokrou vatičku nebo na substrát, pravidelně ji kropíme a za tři dny již začne vzcházet. Jako nádobku pro chomáčky řeřichy můžeme použít i prázdné skořápky.
5. Osení ke svému vzrůstu potřebuje delší dobu, alespoň deset dní. Osení vyséváme na povrch zeminy, semínka přitiskneme do hlíny a pravidelně je kropíme rozprašovačem. Misku s osením postavíme na teplé místo v kuchyni. (Jako rychlou náhradu osení můžeme použít pažitku pěstovanou v květináči, kterou zastřihneme.)
6. Jakmile osení vyrazí, přemístíme je na světlo, třeba na okenní parapet. Zeleným osením zkrášlíme velikonoční stůl a můžeme do něj vložit obarvená vajíčka, kuřátka, zajíčky či skořápky s rašící řeřichou.
7. Do malých sklenek s úzkým okrajem nalijeme vodu a na okraj postavíme cibulky narcisů. Cibulka by měla být převážně v suchu tak, aby jen její kořínky byly zapuštěny do vody. Okraje ozdobíme a utěsníme mechem. Nezapomeneme průběžně dolévat vodu.
8. Pro obarvená vajíčka vyrobíme z čerstvých proutků hnízdečko. Nejdřív si uděláme základ tohoto jednoduchého košíčku. Kulatou plechovku obalíme pruhem papíru, na který pak nalepíme proutí.
9. Bohatý bal vytvoříme z mnoha menších proutěných svazků. Drátkem k sobě stáhneme 10–15 proutků, odměříme výšku svazku podle okraje plechovky a zahradnickými nůžkami ustřihneme. Tak si připravíme větší množství svazků, které přilepíme tavnou pistolí k základu.
10. Široký a zdobný okraj vyrobíme z několika řad proutěných svazků, navrstvených za sebou. Proutí vážeme drátkem spíš v dolní části tak, aby se horní okraj rozevíral. Hnízdečko nakonec stáhneme kolem dokola lýkem a zavážeme na uzel. Vnitřek vysteleme odstřižky lýka, jimiž zakryjeme kovový základ.

Rady a tipy:

  • Barvy pro mramorování koupíme ve výtvarných potřebách (1 lahvička stojí přibližně 70 Kč).
  • K přestříkání pomalu schnoucích vajíček lze použít lesklý akrylový lak ve spreji, který dostaneme také ve výtvarných potřebách (velký sprej asi za 132 Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Originální velikonoční skořápky

Připravme si veselé Velikonoce s řeřichou zasetou do květináčků z vaječných skořápek, kterými ozdobíme věneček z proutí. Do středu posadíme mazanec, ale dřív,...

Výběr článků

Načítám