Hlavní obsah

Nejpodivnější moderní stavby mají tvar boty, kabelky, iPodu či toalety

Stavby podivných a zajímavých tvarů vznikaly před mnoha desetiletími po celém světě a i dnes se staví další. Představivost architektů nezná mezí, a proto mezi nezvyklými tvary budov nalezneme dům ve tvaru boty, kabelky, iPod přehrávače či toaletní mísy.

Netradiční architektura: Dům ve tvaru boty nebo kabelkyVideo: ČTK

 
Článek

Sedmipatrový dům ve tvaru velké kabelky je ústředím americké firmy Longaberger, která se specializuje na výrobu dámských tašek. Na rozdíl od běžných kabelek má každé z držátek hmotnost sto padesát tun. 

Foto: Profimedia.cz

Tvar stavby v americkém Ohiu je kabelka od firmy Longaberger.

Dům ve tvaru obří boty si nechal postavit Mahlon N. Haines, majitel americké sítě obchodu s obuví v Pensylvánii, již v roce 1948. V současnosti je budova využívána jako muzeum historie jeho firmy.

K neotřelým nápadům jistě patří sídlo Světové záchodové asociace (World Toilet Association General Assembly), jejíž šéf Sim Jae-Duck nechal budovu postavit v originálním tvaru v duchu názvu sdružení. Stojí asi 40 kilometrů jižně od Soulu ve městě Suwon a pod návrhem je podepsán designér Koki-woong. Návštěvníci si mohou tuto budovu prohlédnout za symbolické vstupné, které v přepočtu činí jeden dolar.

Foto: Profimedia.cz

Záchodový dům zdobí jihokorejské město Suwon

Budova vypadající jako robot byla v thajském Bangkoku postavena v roce 1986 a má symbolizovat sílu bankovního sektoru, jenž stavbu financoval.

V Dubaji se budou pyšnit otáčivou budovou ve tvaru hudebního přehrávače iPod, která se právě staví. Bude mít 23 pater a její výstavba skončí již příští rok. Náklady na stavbu činí celkově 800 miliónů amerických dolarů. Stavba bude využívat solární panely na získání energie.

Vídeňský kostel, který je postaven z celkem 152 asymetricky položených betonových kvádrů, navrhl architekt Fritz Wotruba.

Foto: Profimedia.cz

Kostel postavený z betonových kvádrů podle architekta Fritze Wotruby stojí ve Vídni.

Obchoďák děravý jako ementál

Uprostřed německého Frankfurtu nad Mohanem vznikla futuristická stavba obchodního domu, která upoutává pozornost především soustavou děr a tunelů. Za návrhem stojí renomovaný italský architekt Massimiliano Fuksas.

Děravý dům ve Frankfurtu nad Mohanem Video: Stream.cz

Interiér budovy ozvláštňují prosklené tunely. Návštěvníci se mohou po centru pohybovat spletitými jezdícími schodišti a obdivovat tento architektonický počin z vyhlídek na arkádách.[celá zpráva]

Také hlavní město České republiky má svoji neobvyklou budovu na Rašínově nábřeží. Jedná se o Tančící dům postavený v roce 1996. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám