Hlavní obsah

Zeman dostal sériovou Škodu Superb, místo popelníku má ale vysílačku

Nový prezident Miloš Zeman bude jezdit Škodou Superb za více než 1,1 miliónu korun. K černému vozu, který v pátek Zemana vezl na prezidentskou inauguraci, mu automobilka v dubnu zapůjčí další dva superby, uvedli zástupci Škody Auto. Má standardní výbavu, pouze popelník je nahrazen vysílačkou, což by mohlo Zemanovi jako vášnivému kuřákovi vadit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezidentská limuzína Škoda Superb.

Článek

Prezidentské vozy bude mít zapůjčené Úřad pro ochranu prezidenta, který spadá pod ministerstvo vnitra, na základě standardní smlouvy.

"Předpokládáme, že s příchodem modernizované verze modelu superb v průběhu letošního roku, dojde i k obměně vozového parku hlavy státu," dodal mluvčí Škody Vítězslav Pelc. Dva modely superb hrad používal i za éry předchozího prezidenta Václava Klause, který ale většinou jezdil v limuzíně Audi A8L.

V nejvyšší výbavě, ale bez popelníku

Popelník na středovém panelu superbu nahradilo ovládání vysílačky. To by mohl být problém vzhledem k tomu, že Zeman byl dosud zvyklý jezdit vepředu, a chce tak jezdit jako prezident, a je náruživým kuřákem, který si neváhá zapálit ani v budově České televize. Internetem kolovaly záběry, na kterých se v den svého zvolení ptá ředitele ČT, "kde máme popelníček".

"Tyto úpravy jsou na domluvě mezi prezidentem a policií, my už je neřešíme," řekl k tomu Právu Pelc.

Dále má vůz skryté výstražné majáčky, jinak nedisponuje žádnou speciální výbavou.

Součástí nejvyšší výbavy Laurin & Klement jsou elektricky stavitelná sedadla, dvouzónová klimatizace, audio systém s deseti reproduktory, obložení imitací dřeva, vyhřívané čelní sklo nebo roletky na zadních bočních sklech a na zadním skle.

Vůz je vybaven vidlicovým šestiválcovým benzinovým motorem o objemu 3,6 litru a výkonu 191 kW s automatickou převodovkou a pohonem 4x4. Dokáže zrychlit z nuly na 100 km/h za 6,5 sekundy a vyvinout maximální rychlost omezenou na 250 km/h. Má bi-xenonové světlomety, zadní LED svítilny a ovládání kufru systémem TwinDoor.

Na inauguraci jel prezidentský superb na 18 palcových kolech Sirius v tmavém provedení. V běžném provozu bude vozidlo jezdit na 17palcových kolech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezidentská limuzína Škoda Superb.

"Skutečnost, že hlava státu bude jezdit vozem značky Škoda, nás naplňuje hrdostí a dokazuje těsné spojení značky s Českou republikou. Superb je vlajkovou lodí značky ŠKODA a je symbolem vysoké technické úrovně České republiky," uvedl předseda představenstva Škody Winfried Vahland.

Škoda vyráběla luxusní model superb již ve 30. letech. Jako vlajková loď se v nabídce znovu objevil v roce 2001. Jen loni si jej pořídilo 110.000 zákazníků. Během letošního roku se druhé generace superbu dočká modernizace spočívající například ve změně vzhledu světlometů a přední masky, nebo nasazení nové elektronické výbavy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Budoucí prezidentská limuzína

Reklama

Související články

Omlazený superb přistižen a vyfotografován

Zatím ještě částečně maskovaný fóliemi brázdí silnice facelift Škody Superb. Na fotografii jsou zřejmá nová zadní světla, která zapadají do čerstvého...

Výběr článků

Načítám