Hlavní obsah

Zeman: Jako prezident chci dělat prostředníka, ne soudce

– Praha

Prezident Miloš Zeman pronesl v pátek u příležitosti své prezidentské inaugurace prezidentský projev. V něm mimo jiné zopakoval, že chce být prezidentem všech osobností bez rozdílu politických názorů. Prezidentovi podle něj nepřísluší role soudce, nýbrž prostředníka.

Miloš Zeman o svých záměrech ve funkci prezidentaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

"Jsem si vědom toho, že tento závazek nemohu naplnit pouhými slovy, ale především konkrétními činy," uvedl. "Řekl jsem také, že chci být hlasem dolních 10 miliónů neprivilegovaných občanů. Protože ti privilegovaní svůj hlas už dávno mají," dodal.

Na začátku projevu Zeman také poděkoval svým voličům za zvolení, ale také voličům jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga za to, že vůbec přišli k volbám. "Každý z nás v životě někdy vyhrál a někdy prohrál. Vím, jak je obtížné unést tíhu porážky, ale vím také, jak je těžké odolat pokušení, které přináší vítězství," prohlásil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miloš Zeman složil 8. března na Pražském hradě prezidentský slib.

Jako první přímo zvolený prezident si prý uvědomuje obrovskou odpovědnost, která z toho vyplývá. "A jsem připraven této odpovědnosti dostát," prohlásil Zeman ve zcela zaplněném Vladislavském sále Pražského hradu.

Tři cíle jeho politiky

Miloš Zeman jmenoval také tři hlavní cíle, na které se chce ve funkci zaměřit. Prvním z nich je zklidnění české politické scény. "Jsem si plně vědom toho, že bez podpory veřejnosti je pro jakéhokoli jednotlivce tento úkol nedosažitelný. Ale řídím se zásadou, že lépe než proklínat tmu je zapálit alespoň jednu svíčku," řekl s tím, že prezidentský úřad nabízí coby platformu k neutrálnímu dialogu.

"Jako prezident, který není přímo ani nepřímo spojen s žádnou parlamentní stranou, nabízím roli prostředníka a roli moderátora, ale v žádném případě roli soudce, protože tato role prezidentovi republiky evidentně nepřísluší," řekl.

Jako druhý bod chce Zeman podporovat "ostrovy pozitivní deviace". "Jsou to ostrovy nadprůměrného výkonu, osobnosti, které svým celoživotním dílem přinášejí prospěch naší zemi," upřesnil. Mezi nimi jmenoval podnikatele "baťovského typu", kteří vytvářejí nová pracovní místa a odvádějí státu poctivě daně. Mimo to jde podle něj ale i o výrazné osobnosti v dalších oblastech, jako je školství, věda, kultura, sport a další. "S nimi bych se chtěl setkávat a rozšířit počet dnes udělovaných státních vyznamenání," nadnesl.

Boj proti negativní deviaci

Vedle zmíněných ostrovů pozitivní deviace ale Zeman spatřuje také ostrovy negativní deviace. Proti nim chce bojovat.

Jedním z takových ostrovů jsou podle Zemana kmotrovské mafie, na něž chce vyzrát zákonem o prokázání původu příjmu a majetku. Bude se snažit přesvědčit poslance a senátory, aby takový zákon navrhli a aby byl přijat. Jako další jmenoval Zeman neonacistické bojůvky.

Miloš Zeman o mafiánských kmotrechVideo: Česká televize ČT24

Velkou část projevu namířil proti médiím, zejména "tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním".

"Jsem si vědom toho, že tyto tři úkoly nemohu splnit sám," pronesl v závěru své řeči. "Nabízím proto přátelskou ruku spolupráci bez rozdílu politického zařazení," dodal.

Po skončení projevu se Zeman, ač ateista - jak upozornil - pomodlil. "Bože, dej mi pokoru, abych se nesnažil ovlivňovat věci, které ovlivnit nemohu. A Bože, dej mi moudrost, abych dokázal rozlišit mezi prvním a druhým."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám