Hlavní obsah

Škodovka zahájila výrobu prvního elektromobilu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Auto zahájila výrobu deseti vozů Octavia Green E Line. Ty zatím nejsou určeny k běžnému prodeji, ve spolupráci s externími partnery budou testovány. Automobilku zajímá praktická využitelnost, spolehlivost a bezpečnost.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Motor elektromobilu Škoda Octavia Green E line ve vývojovém centru automobilky.

Článek

První vozy Octavia Green E Line vyrazí do provozu na podzim tohoto roku. Na silnicích je rozeznáte podle polepů karoserie a tzv. zvukového generátoru. Ten do rychlosti cca 40 km/h simuluje zvuk motoru.

Sériová výroba je jistá, Škoda zatím neoznámila konkrétní datum. Předpokládá se rok 2013 nebo 2014. Octavia Green E Line je první vůz Škoda s elektrickým pohonem.

Octavia Green E Line

Octavia Green E Line vychází z modelu Octavia Combi. Svou modulární konstrukcí je sériový model ideálně vhodný pro montáž baterie, elektronické řídící jednotky a elektromotoru. Při vývoji přitom využila Škoda také moduly koncernu Volkswagen. Elektromotor podává v trvalém provozu výkon 60 kW, maximální výkon činí 85 kW. Nejvyšší točivý moment o hodnotě 270 Nm je k dispozici již při rozjezdu. Octavia Green E Line akceleruje z 0 na 100 km/h za dvanáct vteřin.

Maximální rychlost je omezena na 135 km/h. Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z lithium-iontového akumulátoru s dojezdem 150 kilometrů. Baterie se skládá ze 180 jednotlivých lithium-iontových článků s celkovou energií 26,5 kWh, její hmotnost činí zhruba 315 kilogramů. Při brzdění motorem se vrací energie do akumulátoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám