Hlavní obsah

Klaus: Paroubek mě chce skrz homosexuály vtáhnout do své kampaně

– TURÍN/PRAHA

Prezident Václav Klaus odpoví na dopis od premiéra Jiřího Paroubka, kterým ho vyzýval k podpisu zákona o registrovaném partnerství až poté, co se vrátí z Turína. Myslí si ale, že se jej Paroubek snaží zatáhnout do předvolební kampaně. Řekl, že premiér nemá právo ho poučovat.

Článek

"Předseda vlády nemá mandát poučovat mne a občany naší země o tom, co je svoboda. Svým dopisem mne chce pouze zatáhnout do své předvolební kampaně, což zásadně odmítám," sdělil Klaus.

Paroubkovi kritici tvrdí, že zákon podporuje proto, že chce získat hlasy homosexuálně orientovaných lidí.

Premiér vyzval prezidenta k podpisu zákona v pátek. Klaus uvedl, že se Paroubek snaží vyvolat dojem, že jde o problém svobody či nesvobody  a zrušení diskriminace části společnosti.

"...Poslaneckou sněmovnou schválená norma je odpovídající reakcí na problémy jedné z menšín naší společnosti. A to menšiny v minulosti silně diskriminované, ba pronásledované," napsal v pátek prezidentu premiér. [celá zpráva]

Paroubek: prezident by měl gayům věnovat větší pozornost

Premiér Jiří Paroubek je názoru, že "prezident by měl věnovat dlouhá léta pronásledované menšině gayů, kteří jsou stejně dobrými Čechy jako on nebo já, větší pozornost, a to i na úkor své účasti na olympijských hrách. Neměl by být popudlivý, pokud mu někdo připomene, že je prezidentem také určité minority." Uvedl to v reakci na dotaz Práva.

Paroubek dodal, že svůj názor na zákon o registrovaném partnerství svěřil veřejnosti již před několika měsíci. "Nemohu za to, že prezident Klaus velmi neobratně dělá z tohoto zákona předvolební téma. Udělám všechno pro to, aby tak jako obvykle ve střetnutí se mnou politicky neuspěl," dodal premiér.

Několikátý pokus

Sněmovna se na znění zákona v prosinci dohodla na několikátý pokus. Podobný návrh se snažila prosadit i vláda a různé skupiny poslanců napříč politickým spektrem už od roku 1998. Byli ochotni se tu spojit poslanci KSČM i ODS. Se schválenou podobou překvapivě souhlasil i Senát, zda zákon prezident podepíše nebo ho vetuje, není jasné.

Klaus se netají výhradami ke znění zákona, v rozhovoru pro Mf Dnes se nechal slyšet, že zákon prvileguje jednu skupinu lidí.

Vzhledem k množství příspěvků urážejích lidi s homosexuální orientací, prezidenta Václava Klause či premiéra Jiřího Paroubka, byla diskuze zakázána. Čtenářům, kteří chtěli svůj názor vyjádřit bez urážek a vulgarit, se omlouváme.

Anketa

Souhlasíte s případným přijetím zákona o registrovaném partnerství?
ano
56,5 %
ne
43,5 %
Celkem hlasovalo 14175 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám