Hlavní obsah

Změna času z letního na zimní nedělá většině lidí problémy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend nás opět čeká změna času z letního na zimní. V neděli 26. října ráno se ve tři hodiny ručička hodin posune o hodinu zpět. Tento časový posun je podle odborníků pro většinu z nás téměř bezbolestný, protože se snáze přizpůsobíme "zpožďování". Za většinu zdravotních problémů spíše může pokles slunečního svitu v podzimním a zimním období.

Článek

Cyklus střídání světla a tmy řídí biorytmus lidského organismu pomocí

tzv. vnitřních hodin v mozku člověka.

Denní rytmy lidského organismu jsou vrozené a přetrvávají i ve stálé tmě. Přirozeným rytmem mají tendenci se zpožďovat o 12 minut denně. Den podle nich by tedy netrval 24 hodin, ale byl by o 12 minut delší.

Protože mají lidské vnitřní hodiny přirozenou tendenci se zpožďovat, vnímáme i změnu z letního času na zimní mnohem příznivěji, než je tomu naopak.

Přesto někteří lidé mohou mít zdravotní problémy

"Jakákoliv nutnost přizpůsobit se novému času, posunutému byť i o jednu hodinu, může znamenat dočasné zkrácení doby spánku, a tím i únavu, zhoršenou výkonnost a špatnou náladu," vysvětluje prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc.

V období po změně času si někteří lidé stěžují na pokles výkonnosti, nespavost, únavu a špatnou náladu. Podle odborníků se ve většině případů jedná o tzv. sezónní afektivní poruchu.

Tato porucha nesouvisí se změnou času jako takovou. Souvisí s poklesem slunečního svitu v podzimním a zimním období, dále se změnou charakteru počasí a se zvýšenou citlivostí nervové soustavy vůči zátěži.

V zimě bychom měli déle spát

Ověřenou a často navrhovanou léčbou je respektování biologických potřeb lidského organismu. Příroda nás v zimě navádí k tomu, abychom déle spali, ale my naopak svítíme, sledujeme televizi, pracujeme stejně intenzivně jako v létě.

Z tohoto hlediska je změna letního času na zimní vlastně naopak změnou prospěšnou.

"Ponocování, nepravidelnost a život ve světelném smogu narušuje biorytmy a škodí nám více než samotná změna času," tvrdí doc. MUDr. Ján Praško, CSc.

Reklama

Související témata:

Související články

Nedostatek i nadbytek spánku vede k tloustnutí

Obezita je v našem století závažným tématem, které se přetřásá denně. Ví se, že nadbytečné kilogramy se v těle usazují častěji, pokud tělu není dopřán dostatek...

Výběr článků

Načítám