Hlavní obsah

Životu nebezpečný alergický šok může způsobit i minimální množství alergenu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani víc než 500 žihadel neohrozilo život dámy, která v městečku Attleboro v USA šlápla do hnízda sršňů. Sedmapadesátileté ženě z obce Lipec na Kolínsku stačilo jediné. Vyvolalo u ní alergickou reakci, na kterou zemřela.

Článek

Lékaři říkají té reakci anafylaktický šok. K jeho vyvolání stačí u alergika minimální množství dráždivé látky. Obvykle jde o píchnutí vosou, včelou, méně často sršněm. Alergickou reakci, ale obvykle jen lokální, může způsobit i štípnutí komára, ováda a mravence.

Polibek zahrozil smrtí

U citlivých lidí dokáže spustit šok i stopové množství arašídů, mořských plodů, kravského mléka, vajec, ořechů, máku, rybího masa, tropického ovoce, sýrů a dalších potravin, na které jsou vysoce alergičtí. Své o tom ví například dvacetiletá dívka z Washingtonu.

Její přítel ji políbil na Valentýna krátce poté, co snědl mořské raky. Malé množství bílkovin, které mu zůstalo v ústech, vyprovokovalo u dívky dramatickou reakci. Udělalo se jí nevolno, dostala křeče a začala se dusit. Život jí zachránil jen rychlý zásah záchranářů, kteří ji okamžitě odvezli do nemocnice.

Někdy jde doslova o minuty

„Šokový stav se rozvíjí velmi rychle, do několika minut,“ říká MUDr. Andrea Kubátová z Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady v Praze. „Jeho typickými příznaky jsou dušnost, slabost, nevolnost, případně i zvracení nebo průjmy. Podobně jako bušení srdce, pokles krevního tlaku, ztráta vědomí, zástava dechu a srdeční selhání.“

Pokud je příčinou bodnutí včely, vosy anebo hmyzu, objeví se zarudnutí, otok a svědivá vyrážka v místě štípnutí, která se může rozšířit po celém těle.

Jak se nejlépe bránit

„Alergici by při prvních signálech příznaků šoku měli volat tísňovou linku 155,“ říká doktorka Kubátová. „A nosit s sebou balíček s léky.“ Tedy s injekcí a příslušnou dávkou adrenalinu. Ten rozšiřuje průdušky a snižuje problémy s dýcháním. Ale hlavně zvyšuje výkon srdce a zužuje cévy, čímž mírní pokles krevního tlaku a s ním i riziko srdečního selhání.

Alergickou reakci přitlumí lokálně nebo celkově působící antihistaminika. Postižení užívají někdy také kortikoidy, které zmírňují otok a celkovou reakci organismu, jindy může pomoci sprej na rozšíření průdušek.

Co dělat při problémech

O dramatických, stejně jako běžných alergických reakcích na štípnutí hmyzem se dozvíte víc na internetové adrese: www.bodnutihmyzem.cz.

Ale také na www.alergie.cz (hledejte článek Anafylaxe), www.bez-alergie.cz a www.zivot-alergika.cz.

V každém případě je dobré o riziku šoku promluvit se svým alergologem a řídit se jeho doporučením. Včetně toho, jak postupovat, jak velkou dávku adrenalinu bychom s sebou měli mít a jaké dávkování léků zvolit.

„K lékaři je potřeba zajít i v případě, že se vám daří šok zvládat,“ zdůrazňuje MUDr. Kubátová. „Musí zkontrolovat váš stav.“

Reklama

Výběr článků

Načítám