Hlavní obsah

Zhubl pětatřicet kilo díky balónku v žaludku

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automechanik Miloslav Konštant z Prahy se ohýbá u opravovaného automobilu. Práce mu jde od ruky. Přiznává se, že to tak vždy nebývalo. Při výšce 180 centimetrů vážil 200 kilogramů. Trápení s klasickými redukčními dietami nepomáhala, protože je nezvládl dodržovat. Hlad byl silnější.

Článek

Nechal si proto do žaludku vpravit balónek, který mu ho z velké části zaplnil. Za půl roku pak zhubl 35 kilogramů. „Když jsem přišel k doktorovi, nestačila mu téměř váha,“ vzpomíná Konštant. Přiznává, že rád jí a přísná redukční dieta, hladovění mu dělaly problémy. Byl proto rád, když mu lékař nabídl novou pomůcku: balón v žaludku. Pomáhá totiž lidem, jako je on, snáz překonat záchvaty hladu, než se jim podaří lépe zvládat jídelníček a vůbec životosprávu.

Zákrok do 30 minut

Novou pomůcku, která je doplňkem léčby obezity, schválili v ČR teprve před několika lety. Teď ji nabízejí desítky endoskopických pracovišť, mimo jiné v Praze, Brně a v Ostravě.

Zákrok trvá přibližně 30 minut. Provádí se při pacientově vědomí. V den D musí přijít do nemocnice nalačno. Po nezbytných vyšetřeních se položí na speciálním stole na bok a zdravotníci mu nejdříve nitrožilně podají uklidňující látku.

Poté lékař ošetřovanému zavede ústy ohebný přístroj zakončený kamerou, aby zjistil, zda má pacient zdravou horní část trávicího traktu.

Potom gastroenterolog zavede pacientovými ústy přes jícen do žaludku měkký nenaplněný silikonový balón, který následně naplní vzduchem nebo sterilním solným roztokem. Balón se tak zvětší na cca 850 mililitrů.

V pacientovi zůstane nanejvýš šest měsíců. Volně mu plave v žaludku a zmenšuje jeho objem. „Lidé mají po zákroku menší hlad a méně snědí,“ řekl nám lékař Pavel Wohl z hepatogastroenterologické kliniky pražského Institutu klinické experimentální medicíny, jenž se o Konštanta stará od roku 2006.

Český rekordman

Pacient by měl po zákroku strávit v nemocnici několik hodin, není to ale podmínkou. „Já jsem podepsal revers, chtěl jsem domů,“ vzpomíná Konštant. Balón se vzduchem nosil v těle na přelomu let 2006 a 2007. Přiznává, že chvíli po lékařském zákroku mu trochu špatně bylo. „Chtělo se mi zvracet, třeba když jsem jel déle autem. Přešlo to tak do 14 dnů,“ líčí.

Balón mu odstranili v únoru 2007, při druhém pobytu v nemocnici. Lékař propíchl balón speciální jehlou hned na několika místech, čímž vypustil vzduch. Pak ho pacientovi vyňal z těla, opět pod endoskopickou kontrolou.

Konštant zhubl za půl roku zhruba na 160 kilogramů a váhu si stále drží. Jeho úbytek, 35 kilogramů, považuje Wohl za tuzemský rekord. Běžně pacienti shodí tak 10 až 20 kilogramů. Konštant skromně říká, že to mohlo být lepší, kdyby pořádně dodržoval předepsanou redukční dietu a více se hýbal. „Cítím se teď mnohem lépe. Konečně někam dojdu, což mi dříve dělalo problémy. Přestala mě bolet záda,“ shrnuje.

Peníze zpět za půl roku

Zákrok stojí 25-30 tisíc korun a nehradí ho žádná ze zdravotních pojišťoven.

„Investice se mi do roka vrátila, ušetřil jsem na jídle,“ říká Konštant. Peněz na léčbu nelituje, dokonce uvažuje o tom, že ji brzy podstoupí znova.

Wohl považuje metodu nitrožaludečních balónů za elegantní doplněk při léčbě obezity. Je navíc relativně velmi bezpečná. I kdyby se balón v těle protrhl, ke komplikacím dochází zřídka. Vzduch ani tekutina zdravému člověku neublíží.

Poškozený předmět může díky malým rozměrům vyjít z těla přirozeně trávicím traktem. Někteří odborníci přesto doporučují, aby lékař poškozený balónek ze žaludku hned odstranil, a to stejným způsobem, jakým ho tam zavedl.

"Balónek skutečně může být určitým doplňkem léčby obezity," říká prof. MUDr. Martin Fried, CSc., přednosta Centra pro léčbu obezity v pražském ISCARE. „Je na pacientovi, jak ten půlrok, kdy mu pomáhá tlumit pocity hladu, využije ke změně jídelníčku a k pravidelnému cvičení. Tedy k takové změně ve způsobu života, díky které přestane tloustnout a nižší váhu si udrží. Zdůrazňuji to proto, že většina pacientů nutnost těchto změn podcení. Když jim pak lékaři balónek vyndají, přiberou víc, než kolik shodili, podle jednoduchých zákonitostí jojo efektu. Jinými slovy řečeno: svou šanci na změnu nevyužijí.“

Nadváhou nebo obezitou trpí v ČR kolem 66 % mužů a 54 % žen ve věku od 25 do 65 let. Ročně na zdravotní komplikace - cévní mozkové příhody, cukrovku, vysoký krevní tlak nebo ischemickou chorobu srdeční - zemře okolo 10 tisíc pacientů. Světová zdravotnická organizace vyhlásila obezitu za epidemii 21. století.

Komu může metoda pomoci:

  • Pacientům mezi 18 až 55 roky, v prvních fázích obezity, kdy se index tělesné hmotnosti, tzv. BMI, pohybuje v rozmezí 30 až 35.
  • Pacientům s BMI nad 40, kteří potřebují zhubnout před operací, protože jim obezita tento zákrok neumožňuje nebo vážně komplikuje.
  • Pacientům, kteří se snaží vyhnout chirurgické anebo farmakologické léčbě obezity a kterým může pomoci lépe zvládnout nové stravovací a životní návyky.

Reklama

Související články

Jak si po zhubnutí udržet svou váhu

Není až takový problém zhubnout, ale je velký problém si nižší váhu udržet. Vědí to odborníci a kupodivu i obchodníci. Ti lidem klidně slíbí, že s jejich...

Svižná chůze pomáhá v boji s nadváhou

Svižná třicetiminutová chůze šest dní v týdnu dokáže zmenšit obvod pasu a omezí riziko metabolického syndromu, který souvisí s obezitou a sedavým životním...

Výběr článků

Načítám