Hlavní obsah

Ženy v období přechodu by měly dbát o svůj jídelníček

V období přechodu se ženám snižuje nejen hladina hormonů, ale mění se i jejich vzájemný poměr. Navíc se zvyšuje množství cholesterolu v krvi. S tím souvisejí změny rozložení tuku v těle.

Článek

"Postava se zakulacuje zejména v oblasti břicha, což je jeden z rizikových faktorů srdečních a cévních onemocnění. Ženy mění také své chutě. Jejich jídelníček často obsahuje více cukru a tuku," říká vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská.

Ženy by měly v období menopauzy omezit příjem cukru. V jejich stravě by měla být dostatečně zastoupená zelenina. Měly by upřednostňovat nenasycené mastné kyseliny, které brání zužování cév a podporují imunitu a jsou obsaženy především v rostlinných tucích a rybách.

Odborníci doporučují zvýšit příjem luštěnin, protože obsahují fytoestrogeny, které trochu kompenzují nevyvážený hormonový stav. Vzhledem k tomu, že luštěniny nadýmají a nadýmání v období přechodu je častější, je třeba luštěniny před vařením nechat nějakou dobu ve studené vodě a pak ji vylít. Do vody, v níž se vaří, je dobré přidat saturejku nebo bazalku.

Ženy by měly přijímat více vápníku. Doporučená denní dávka vápníku je obsažena například v osmi až deseti dekagramech tvrdého sýra. Je dobré ho jíst večer, protože vápník se ukládá během spánku. V tavených sýrech je sice vápník také, ale tento sýr obsahuje také fosfor, který naopak tělo vápníku zbavuje. Dobrým zdrojem vápníku jsou také sardinky.

S věkem klesá potřeba energie

Čím je člověk starší, o to více musí dbát na to, aby energetický příjem nebyl vyšší než výdej. Od 30. roku klesá každoročně potřeba energie ročně o dvě procenta.

Období menopauzy přichází mezi 40. až 50. rokem. Trvání změn je individuální a pohybuje se od dvou do deseti let. V této době roste nejen riziko kardiovaskulárních chorob, ale i odvápnění kostí, protože snížení hladiny estrogenu vede k jeho vyplavování. Ženy mají více problémů s trávením, bolí je klouby, a proto omezují pohybové aktivity.

V době před přechodem se u žen vyskytuje infarkt méně často než u stejně starých mužů. Později se situace otočí. Mezi ženami, které v Česku zemřely v roce 2004, jich 57 procent podlehlo kardiovaskulárním chorobám, mezi muži to bylo 46 procent.

Reklama

Související články

Názory na zvládnutí klimakteria se různí

Na návaly horka, na nespavost, na deprese a na další příznaky klimakteria je nejlepší hormonální substituční terapie (HST), říkají jedni. Nejlepší jsou...

Fyzická zátěž podněcuje rakovinu vaječníků

Ženy, které v menopauze příliš namáhají své tělo náročným cvičením či posilováním, se vystavují riziku, že onemocní rakovinou vaječníků. Alespoň to vyplývá...

Výběr článků

Načítám