Hlavní obsah

Názory na zvládnutí klimakteria se různí

– ČR
Právo, Petr Veselý

Na návaly horka, na nespavost, na deprese a na další příznaky klimakteria je nejlepší hormonální substituční terapie (HST), říkají jedni. Nejlepší jsou fytoestrogeny, nesouhlasí s nimi druzí. Nechte věcem přirozený průběh, stejně jako to dělaly naše babičky, tvrdí třetí.

Foto: Lenka Žáčková

Pivní přípitek na pražské premiéře v BIO OKO

Článek

Podle MUDr. Petra Koliby, přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě, je nejlepší rozumný lékař, který si na pacientku udělá čas a současně s vyšetřením ji i vyslechne.

K jejím klimakterickým obtížím má individuální přístup a snaží se je vidět komplexně. Tedy snaží se brát v úvahu i to, jaká žena je, jakým způsobem žije a jaké má případné další zdravotní nebo emocionální problémy.

Gynekologové versus onkologové

Na HST nemají úplně jednotný názor ani odborníci. Trochu jinak se na její přednosti i možná rizika bude dívat třeba onkolog, trochu jinak gynekolog. Je nepochybné, že je nejúčinnější metodou na potíže, které klimakterium doprovázejí. Ať už to bývají:

- návaly horka (trpí jimi 75 procent žen), bušení srdce a noční pocení (40 % žen)

- únava (40 %), závratě a nespavost (40 %)

- předrážděnost, proměnlivé nálady a deprese (30 %)

- suchost a bolestivost pochvy, menší citlivost poštěváčku nebo naopak jeho přecitlivělost

- bolesti hlavy a migrény

Často významně mírní také další klimakterické problémy - menší pohlavní touhu, poruchy menstruace, inkontinenci, vypadávání vlasů, zvýšenou lomivost nehtů, zhoršení zraku, suchost kůže i sliznic atd.

Zisky i rizika

"Největší předností HST je její komplexní působení na ženský organismus," říká doktor Koliba. "Vedle už zmíněných pozitiv snižuje rovněž riziko řídnutí kostí, infarktu a hladiny problematického cholesterolu. Zároveň zmenšuje výskyt depresí a sebevražd."

O jejím pozitivním i negativním vlivu na vznik různých druhů rakovin vedou odborníci diskuse. Shodují se však na tom, že není vhodná pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu nebo jim hrozí značné riziko této choroby. Pacientky, které užívají HST, musí proto jednou ročně absolvovat vyšetření na mamografu. Část gynekologů je také zdrženlivých v tom, aby HST předepisovali preventivně.

Zvyšují chuť k jídlu

Některé ženy snášejí HST dobře, jiné si stěžují, že po ní přibraly. Spíš než váhu jim však hormony zvyšují chuť k jídlu. U některých z nich vyvolávají bolest v prsou, špinění spodního prádla, křeče v lýtkách, bolesti hlavy, nevolnost a další vedlejší příznaky. Tyto reakce bývají velmi individuální.

MUDr. Oldřich Vinař z laboratoří Akademie věd a Státního ústavu pro kontrolu léčiv v Praze vidí hlavní problém HST v tom, že každá žena má různě sníženou hladinu hormonů a potřebovala by tedy doplnit jejich individuální dávku, kterou je zatím obtížné stanovit. I když slušným vodítkem mohou být podle něj pocity žen z léčby.

Podstatně menší potíže Asiatek

Zatímco Evropanky trápí návaly horkosti v 70-80 procentech případů, ženy z Malajsie jimi trpí jen v 57 % a Číňanky dokonce pouze v 18 %. Asiatky, včetně Japonek, vůbec uvádějí mnohem menší výskyt problémů provázejících klimakterium.

Odborníci to připisují především tomu, že si dopřávají mnohem více luštěnin, a zejména sóji, bohatých na fytoestrogeny (ty mají na organismus podobné účinky jako hormony). Také Američanky, které v rámci výzkumné studie začaly jíst určenou dávku sóji, uváděly snížení návalů horkosti o 45 procent.

Epidemiologové zaznamenali, že v Asii a zejména v Japonsku je méně rakoviny prsu, střeva a dělohy nebo vaječníků. Připisují to jídelníčku s malým obsahem tuků, a se značným množstvím vlákniny i sóji.

Jak za své peníze získat kvalitu

Hitem poslední doby se staly potravinové doplňky s fytoestrogeny. Pravda je, že mívají nejpříznivější efekty u lehkých a středních potíží. Navíc není přípravek jako přípravek. MUDr. Koliba doporučuje, aby se žena poradila o jejich možném přínosu, ale i kvalitě konkrétního preparátu s lékárníkem nebo nejlépe se svým lékařem.

Účinky některých přípravků dokládají totiž seriózní studie. Naopak kvalita jiných, stejně jako jejich deklarované účinky, jsou velmi sporné. Lékaři doporučují fytoestrogeny především těm ženám, které nemohou nebo nechtějí brát HST.

K těm prvním patří pacientky, které si léčily rakovinu prsu, případně dělohy a vaječníků. Nebo jim hrozí zvýšené riziko těchto chorob, anebo si zhoubný nádor léčí. Musíme však do skupiny zahrnout i kuřačky, ženy s vážným onemocněním jater, pacientky, které prodělaly infarkt, trpí žilní trombózou nebo mají sklon ke krevním sraženinám. Někdy také diabetičky.

Přínosem fytoestrogenů je zároveň to, že vedle klimakterických syndromů snižují výskyt rakoviny prsu, dělohy nebo vaječníků, podobně jako riziko osteoporózy a kardiovaskulárních chorob.

Někdy pomůže i akupunktura

Rehabilitační lékař odstranil padesátileté učitelce úporné bolesti hlavy pomocí klasických měkkých rehabilitačních technik a akupunktury. Ženu to překvapilo. Myslela si, že bolesti souvisí s jejím klimaktériem. Stejně jako návaly horka, bušení srdce a další potíže. Na doporučení lékaře zkusila cvičit na gymbalónu se stejně starými ženami, se kterými po cvičení vždycky poseděly v kavárně. Také začala chodit na pravidelné procházky se psem. Zkusila i kvalitní preparát s fytoestrogeny. Překvapilo jí, jak výrazně ustoupily její potíže.

Doktor Koliba je jedním z lékařů, kteří zdůrazňují, že řešením nepříjemných potíží klimakteria není jen HST nebo fytoestrogeny. Zejména u žen, které nemohou brát hormony, je možné využít na jejich potíže třeba léky rozšiřující stažené cévy (ty vyvolávají bolesti hlavy, návaly horka, noční pocení) nebo psychofarmaka (působí proti depresím, podrážděnosti, prudkým výkyvům nálad).

Fytoestrogenové bomby

Vedle sóji a výrobků z ní (sojové mléko, maso, sýr, jogurt, vločky) jsou na fytoestrogeny bohaté luštěniny, rybíz, lněná nebo sezamová semínka a obiloviny, včetně žitných otrub.

Více je ho i v brukvovitých rostlinách, v rýži, celeru, brokolici, zeleném čaji a v dalších potravinách.

Pokud jich po konzultaci s lékařem nebo s dietní sestrou začnete jíst hodně, budete na tom lépe také s vitamíny, antioxidanty a vlákninou. Ty jsou osvědčenou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám a zhoubným nádorům.

Hodně fytoestrogenů je také v červeném jeteli, který je k mání ve formě potravinových doplňků v lékárnách a má velmi dobrou účinnost.

Řadě žen pomůže rehabilitace, lázeňská léčba, psychoterapie, akupunktura, případně reflexní léčba. Nedoceněná je podle něj i racionální výživa s dostatkem vlákniny a fytoestrogenů. Podobně jako dostatek pohybu a aktivní přístup žen ke zdravému způsobu života, který jim významně pomáhá odstraňovat potíže souvisejícím s klimakteriem.

Reklama

Související články

I muži mají své klimakterium

O tom, že ženy v období přechodu a před ním mají fyzické i psychické problémy, se hovoří otevřeně. Podobné problémy však mají také muži. V jejich případě...

Cigarety škodí zejména ženám

Navzdory masivním antikuřáckým kampaním počet ctitelů tabákového dýmu nijak neklesá, právě naopak. Podle prognóz členů Britské lékařské asociace (BMA)...

Výběr článků

Načítám