Hlavní obsah

Ženy si při hubnutí často vybírají nereálný cíl

Novinky, bok

Hubnutí se dříve či později stane nedílnou součástí života každé ženy. Jen málokterá je totiž se svou aktuální hmotností dlouhodobě spokojena. Váhové cíle, které si mnohé dávají, jsou ale natolik nereálné, že se ženám jen málokdy podaří jejich úspěšné dosažení.

Foto: Profimedia.cz

Mnohé ženy při hubnutí neuspějí, jelikož jejich představy o ideální váze jsou zcela nereálné.

Článek

Převážně v období puberty začne nejedna dívka řešit svou postavu a bohužel s tím i spojenou hmotnost. Co dříve nevadilo, je najednou nadbytečné. Najednou jsou důležité názory jiných, a časté připomínky, že má dívka váhu ideální ke své postavě, jsou jen prázdným voláním do vzduchu.

A takové chování bohužel mnohým ženám zůstane i v dospělosti. Nejedna tak tajně touží zhubnout, protože si chce zase obléknout kalhoty či sukni, které nosila na škole, před svatbou, porodem atd. Takové sny jsou ale málokdy splnitelné, cituje server Women´s Health magazine.

Nereálné sny cestou k neúspěchu

Jedna nedávná britská studie zjistila, že velké procento žen je nespokojeno se svou aktuální hmotností, a to i když je jejich váha z hlediska zdraví a stavby těla zcela v pořádku. V rámci studie se odborníci dotazovali žen, jejichž váha byla označena jako normální, jaké hmotnosti chtějí dosáhnout, aby podle nich byla ideální.

Ve valné většině respondentky uvedly, že zcela ideální je pro ně váha okolo 56 kilogramů (ačkoli byly různých postav). Zároveň ale dodaly, že by byly rády, kdyby v reálu dosáhly alespoň váhy okolo 60 kilogramů.

Přitom jak bylo zjištěno, obě tyto hodnoty jsou stále hluboko pod reálným váhovým průměrem žen, který činí 69 kilogramů.

Hubnutí v přímém přenosu ničí reálné myšlení 

„Při mé privátní praxi se setkávám s mnoha ženami, které chtějí zhubnout. Bez ohledu na věk mají téměř všechny velmi zkreslené a nereálné cíle, kolik chtějí zhubnout,” říká Dawn Jackson Blatnerová, hubnoucí poradkyně a autorka knihy Flexitariánská dieta (flexitariánství je stravovací styl podobný vegetariánství, je při něm ale povolena občasná konzumace masa, ale pouze ze zvěře vlastnoručně ulovené nebo chované na ekofarmě).

Dle jejího vyjádření je důvod k takovým nereálným představám více než zřejmý. Mohou za to různé reality show, při kterých účastníci téměř v reálném čase hubnou. Lidé tak mají možnost během několika týdnů vidět, jak velmi obézní jedinci shazují klidně i téměř třetinu své hmotnosti, někdy i více. Obyčejní lidé, ale takových úbytků ve valné většině ale nikdy nedosáhnou.

Stejně podstatný díl pak tvoří různé předhazované „ideály” krásy v podobě velmi hubených modelek či hereček.

Dosažitelný váhový průměr pro jednotlivce 

Dá se tedy vůbec nějak vypočítat, kolik je pro každého člověka vhodná průměrná hmotnost? Podle Keri Glassmanové, hubnoucí poradkyně, to jde, a stačí k tomu tři údaje, které si může každý lehce zjistit sám doma.

Prvním údajem je nejvyšší hmotnost, které jste kdy dosáhli, druhým pak nejnižší dosažená váha, třetí číslo je poté průměrná hodnota mezi těmito dvěma údaji. Ta zároveň udává „váhové” období, kdy lidé většinou jí, aniž by měli hlad.

Pokud z výsledné průměrné hodnoty odečtete zhruba dva až tři kilogramy, dostanete konečnou váhu, která je prý snadno dosažitelná a ve valné míře i zdravá pro daného  jedince, uvádí Glassmanová.

„Pro dosažení této hodnoty je pak ideální shodit během týdne zhruba půl kilogramu až kilogram. Při drastičtějších zákrocích mohou lidé zhubnout i kilo a půl až dva kilogramy, ale z hlediska udržitelnosti snížené váhy je ideální maximálně půl kilogramu za týden,” uzavírá poradkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám