Hlavní obsah

Ženšen má pověst afrodisiaka a funguje jako přirozený doping

Právo, Petr Veselý

Říkali mu Dar bohů, Zázrak přírody nebo Kořen života. V Číně ho po staletí považovali za elixír mládí, za mocné afrodisiakum a za všelék. Ovšem všelék, který nebyl jen tak pro každého.

Foto: Profimedia.cz

Ženšen - kořen života

Článek

V té podobě, v jaké ho lidé používali kdysi, to platí dodnes. Na burze v jihokorejském Soulu vydražili 124 let starý kořen ženšenu za 81 000 dolarů.

U nás koupíte spíš různé potravinové doplňky než kořeny. Najdete tu také nápoje, kosmetické přípravky, žvýkačky nebo zubní pasty s extraktem z této exotické rostliny. Většina z nich má na naše zdraví malý nebo žádný efekt, protože se s ženšenem pouze pozdravily. Přesněji řečeno – obsahují málo, případně jen mizivé stopy účinných látek. Těžko tedy budou mít na náš organismus nějaké příznivé účinky.

Proto by lidé měli kupovat jen výrobky, u kterých producent dokáže zaručit jejich množství. Pro zákazníky je jednoduché vodítko: v lékárnách chtít výrobky obsahující švýcarský standard G 115 nebo dánský GGE anebo další standardy. Ty garantují obsah účinných látek, ale také to, že v nich nejsou toxické nebo zdraví škodlivé příměsi, třeba dusičnany nebo DDT.

Cucali ho před souloží

Bohatí Asijci nosili kořen ženšenu pověšený na krku. Cucali ho například před pohlavním stykem. Věřili, že zlepší jejich erekci a sexuální zážitky. Ženšen však není žádným afrodisiakem. Pouze dokáže posílit organismus. K tomu však nestačí pouhé cucání. I kvalitní přípravek musíme brát několik týdnů, v ideálním případě 2 až 3 měsíce.

Foto: Profimedia.cz

U ženšenu z tržnice nevíte, kolik je v něm účinné látky. Může jít dokonce o ženšen nepravý, který jich obsahuje jen minimální množství.

Navíc je nutné užívat dražé s dostatečným množstvím účinné látky (někteří odborníci za ně považují 0,5 g až 1 gram, jiní mluví o 3 až 6 gramech jako o minimální denní dávce). Háček je v tom, že každý člověk reaguje jinak, proto musí efekty vyzkoušet.

Podstatně méně marodili

Efekty kvalitních přípravků nejsou žádnou chimérou. Dokládá je řada vědeckých studií. Existuje jich víc než 2000. Nejčastěji dokazují, že preparáty s ženšenem:

  • Zvyšují naši vitalitu a působí proti stresu, únavě i vyčerpání. Třeba tím, že mírní dopad stresového hormonu kortizolu na organismus a harmonizují tělesné pochody.
  • Posilují naši odolnost a zlepšují imunitní reakce. Například v ruských studiích podstatně snížily nemocnost zaměstnanců v automobilovém průmyslu nebo řidičů, kteří jezdili s nákladními auty v drsných podmínkách Sibiře.
  • Mají výrazné antioxidační vlastnosti, díky kterým se zpomaluje proces stárnutí.
  • Zlepšují duševní i fyzickou sílu. Například německé výzkumy ukázaly, že organismus atletů díky nim lépe využíval kyslík. V anglické studii se zase zdravotní sestry, které sloužily noční služby, cítily mnohem výkonnější a čilejší. Psychologické testy u nich navíc prokázaly rychlejší orientaci nebo koordinaci.

Lépe zvládaly ozařování a chemoterapii

Ženšen může být také užitečný pro řadu pacientů s různými chorobami a zdravotními problémy. Přípravky s ním jsou vhodné v době rekonvalescence, zejména po nemocech nebo po operacích, protože zkracují její celkovou dobu. Mohou pomoci i seniorům a pacientům s chronickými chorobami. Lze je po dohodě s lékařem užívat při onkologické léčbě. Ruská a americká bádání přišla na to, že pacientky s rakovinou prsu lépe snášejí ozařování a chemoterapii. Užitečné mohou být i pro diabetiky: stabilizují krevní cukry a částečně i snižují jejich obsah, což prokázali finští lékaři.

Kromě toho snižují hladinu histaminu, který se podílí na alergických reakcích. Proto je lze doporučit jako podpůrný prostředek pro alergiky včetně astmatiků. Rovněž zvyšují schopnost soustředění a duševní výkonnost, což ověřila řada seriózních experimentů, třeba švédský, který lékaři dělali s vysokoškolskými studenty v Uppsale. Ti méně chybovali a dosahovali lepší výsledky v nejrůznějších testech.

Víc se o ženšenu, jeho reálných účincích na naše zdraví a o vědeckých studiích dozvíte třeba v knize lékaře Stephena Fuldera O ženšenu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám