Hlavní obsah

Ničivé stravovací návyky Čechů: polévky, velké porce, slazené nápoje a pivo

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi si s oblibou dopřávají vydatné polévky, velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Lidé v členských zemích EU jedí zdravěji. Vyplynulo to z průzkumu stravovacích návyků uspořádaného loni na podzim v šesti zemích Evropské unie v rámci mezinárodního projektu FOOD.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Stravování Čechů má k ideálům zdravé výživy poměrně daleko,“ sdělila Právu v úterý Daniela Pedret ze společnosti Edenred, která průzkum vypracovala pro ČR. Zúčastnilo se ho 4400 respondentů z Belgie, ČR, Francie, Itálie, Španělska a ze Švédska.

Podle ní pouze každý druhý člověk v Česku v pracovní dny pravidelně obědvá. Výrazně tak zaostáváme za Západoevropany, kde si oběd dopřávají v průměru čtyři z pěti lidí.

„Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Rozhoduje vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou,“ říká Daniela Pedret.

V západoevropských zemích čtvrtina lidí chodí obědvat domů a více než 40 procent se jich pravidelně stravuje přímo na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích.

Kalorické bomby

Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní ve velkém jedí polévky a drůbež a ve srovnání se Západoevropany mnohem častěji pijí slazené limonády, více si v poledne dopřávají alkohol, zejména pivo.

„Častá je kombinace vydatné polévky s pečivem, například bramborové či gulášové, po které následuje ještě hlavní jídlo,“ komentuje průzkum Iva Málková ze společnosti STOB, která je odborným garantem projektu FOOD.

Podle ní to dělá oběd kaloricky příliš vydatným. „V Česku se navíc servírují proti jiným zemím nadměrně velké přílohy obsahující velké množství sacharidů, a to je nezdravé,“ míní Málková.

Ve srovnání s Evropou Češi o něco lépe dopadli se snídaní. V mezinárodním srovnání jen pět Čechů ze sta prohlásilo, že ve všední dny nesnídá. Ve Francii, Itálii a v Belgii nesnídá až dvojnásobný počet lidí.

Anketa

Stravujete se zdravě?
Ano
4 %
Většinou ano
38,5 %
Většinou ne
52,1 %
Ne
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16362 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám