Hlavní obsah

Zeleným zákalem trpí 150 tisíc Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zelený zákal, kterému se odborně říká glaukom, je hlavní příčinou zbytečné slepoty lidí. V České republice tímto onemocněním trpí přibližně 150 tisíc lidí nad 40 let, přičemž převažují ženy.

Foto: Jiří Smutný

O Romea byl, zejména mezi ženami, docela slušný zájem

Článek

"Z medicínského hlediska je to onemocnění, při kterém dochází k odumírání nervových vláken zrakového nervu, což se projevuje nejdříve drobnými výpadky v zorném poli a později to může skončit až jeho úplnou ztrátou," sdělila ve středu primářka Ivana Liehneová z Nemocnice v Teplicích, která je zároveň prezidentkou České glaukomové společnosti. 

Po čtyřicítce preventivní vyšetření

Poškozená vlákna zrakového nervu není možné nahradit. Proto zelený zákal nelze vyléčit a je možné pouze zastavit jeho postup. "V počátečních stádiích nemoci člověk necítí žádnou bolest, nemá žádné obtíže a nevyhledává ani lékaře. Plíživě postupující postižení vede postupně ke ztrátě zraku," říká lékařka. Pokud je glaukom včas rozpoznán a léčen, lze ve většině případů postižení zraku předcházet. "Proto by všichni nad 40 let měli být preventivně vyšetřeni," soudí primářka.

Dodává, že k rizikovým faktorům patří nejen věk nad 40 let, ale i zvýšený nitrooční tlak, dědičnost v rodině, cukrovka, dlouhodobé používání stereoidů a velmi silná krátkozrakost. Léčba je dnes už velmi účinná a zahrnuje nejen oční kapky, ale i laserový zákrok či operaci gamanožem, kterou čeští lékaři provádějí u zeleného zákalu jako jedni zmála na světě v Nemocnici Na Homolce.  

Autobus s bezplatným vyšetřením

Glaukomová společnost varuje před rozšířením onemocnění a chce založit registr pacientů. Proto vyzvala lékaře k hlubšímu vyhledávání postižených pacientů a sama k tomu chce přispět bezplatným vyšetřením, které bude k dispozici v deseti městech republiky. Začne v pátek v Ostravě na Masarykově náměstí a skončí v České Lípě 8. června. Vyšetření budou provádět odborníci na nejmodernějších přístrojích.

"V případě zjištění odchylek od normálu budou pacienti vyzváni k bezodkladné návštěvě očního specialisty," řekla primářka Ivana Liehneová. Vyšetření je rychlé, bezbolestné, netrvá déle než pět minut, není nutné kapat do očí kapky a přístroj se oka nedotýká.

Reklama

Související témata:

Související články

Krátkozrakost stoupá se stupněm vzdělání

Vědci z kodaňské univerzity došli k závěru, že studování kazí oči. K tomuto závěru dospěli na základě pozorování 500 osob ve věku od 30 do 60 let. Mezi...

Přímé slunce ohrožuje dětské oči

Odborníci z univerzity v americkém Wisconsinu dospěli k alarmujícímu závěru. Podle nich může dlouhodobý pobyt dětí na přímém slunci v pozdějším věku způsobovat...

Výběr článků

Načítám