Hlavní obsah

Krátkozrakost stoupá se stupněm vzdělání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KODAŇ

Vědci z kodaňské univerzity došli k závěru, že studování kazí oči. K tomuto závěru dospěli na základě pozorování 500 osob ve věku od 30 do 60 let. Mezi vysokoškolsky vzdělanými je podle nich až dvojnásobný počet krátkozrakých lidí než v kategorii osob s nižším vzděláním.

Foto: Občanské sdružení Nobilis Tilia

Svatojánské slavnosti bylin na Vlčí Hoře loni přilákaly přes 3 tisíce návštěvníků. Velký zájem je o komentované prohlídky permakulturní zahrady.

Článek

Ve sledovaném vzorku bylo mezi krátkozrakými osobami 57% s univerzitním vzděláním, zatímco bez kvalifikace jich bylo jen 20 procent, s krátkodobou kvalifikací 34% a mezi středoškoláky 38 procent.  Krátkozrakost přitom nezávisela na věku ani pohlaví.

Odborníci se domnívají, že studium je pro oči velkým stresem a námahou. Dodávají, že by se oční lékaři měli tímto tématem podrobněji zabývat.

Na rozdíl od krátkozrakosti se dalekozrakost zhoršuje postupně s přibývajícím věkem. U žen je přitom častější než u mužů. Nebyla zjištěna jakákoliv souvislost se stupněm vzdělání.

Reklama

Související články

Častá práce na počítači nepoškozuje zrak

Mnozí rodiče jen ztěží odtrhávají své potomky od počítačových obrazovek. Většinou se obávají, že časté vysedávání u počítačů zničí jejich dětem zrak. Žádné...

Kouření zhoršuje zrak

Kouření kromě rakoviny a onemocnění kardiovaskulárního systému zhoršuje také zrak a může vést až k oslepnutí. Kuřáci se vystavují třikrát vyššímu riziku...

Výběr článků

Načítám