Hlavní obsah

Zdraví z přírodní ordinace může i chutnat

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Patrně o žádné jiné rostlině nebylo napsáno tolik chvály jako o česneku. Obecně se uvádí, že bychom ho měli denně sníst, pokud možno v čerstvém stavu, čtyři gramy, což jsou zhruba dva menší stroužky. Mnohokrát bylo prokázáno, že má tato zelenina dobrý vliv na srdeční činnost, její předávkování však může vyvolat u někoho nevolnost.

Foto: Helena Štefanová

Eva Pilarová s mladým zpěvákem Tomášem Kostkou.

Článek

Sice se traduje, že česnek funguje jako obrana proti rakovinnému bujení, vědecky to však potvrzeno dosud nebylo.

Zcela nepochybné je však jeho působení antibakteriální a celkově posilující, zejména u starších osob. Kdoví, možná měli pravdu Římané, kteří tvrdili, že česnek podněcuje vtip a bojovnost.

Bez tuků zasytí

Před rýží, hlavně neloupanou, bychom se měli skoro klanět. Jejím největším přínosem jsou vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, hořčík, vápník i železo.

Rýže kromě toho výborně sytí, aniž zatěžuje organismus tukem. Celkově vylepšuje kondici a pomáhá udržovat štíhlou linii. A jen tak mimochodem, staří Indové, zemdleni po milování, si dávali masový vývar s rýží, aby mohli v této činnosti úspěšně pokračovat dál.

Maso vhodné při dietě

Když se krůta dostala z Ameriky do Evropy, což bylo v 16. století, představovala hlavně zajímavého exotického ptáka, chovaného pro okrasu.

Dnes víme, že maso této drůbeže pro nás představuje nesmírně cenný zdroj životně důležitých složek. A jeho předností zdaleka není pouze to, že neohrožuje lidský organismus tukem a cholesterolem.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Stravujete se podle zásad zdravé výživy?

S tukem je na tom krůta proti kuřeti lépe v poměru 1:2. Kromě hodnotných bílkovin i aminokyselin vyniká krůtí maso vysokým obsahem vitamínů, hlavně skupiny B, a minerálních látek včetně draslíku, fosforu, železa a zinku.

Některé prameny dokonce uvádějí, že 200 gramů krůtího masa pokryje osmdesát procent denní potřeby vitamínů. Krůtí maso se doporučuje také lidem, kteří chtějí zhubnout.

Anketa

Stravujete se podle zásad zdravé výživy?
Ano
30,4 %
Jen občas
45,7 %
Ne
23,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak dobře strávit česnek a cibuli?

Strávit česnek a cibuli není těžké. Opravdu ne! Pokud netrpíte překyselením žaludku, stačí je jen správně upravit, píše zpravodajský server Yahoo. Cibule...

Krůtám prý prospívá relaxační hudba

Britští farmáři pouštějí krůtám relaxační hudbu, aby se hudrující drůbež cítila méně stresovaná, více žrala a rychleji přibývala na váze. Výroční zpráva...

Klíč zdraví a krásy tkví ve 14 pokrmech

Ve snaze objevit kouzlo rychlé ztráty nadváhy, dobrého zdraví a dlouhověkosti se už utratily miliardy dolarů. Přitom tajemná formule spočívá ve čtrnácti...

Výběr článků

Načítám