Hlavní obsah

Klíč zdraví a krásy tkví ve 14 pokrmech

– NEW YORK
Právo, rm

Ve snaze objevit kouzlo rychlé ztráty nadváhy, dobrého zdraví a dlouhověkosti se už utratily miliardy dolarů. Přitom tajemná formule spočívá ve čtrnácti prostých potravinách: brokolice, borůvky, čaj, dýně, fazole, jogurt, krůta, oves, pomeranče, rajčata, sója, špenát, tuňák a vlašské ořechy.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Při jejich konzumaci má člověk zajištěn dlouhý život a krásu, alespoň podle amerického doktora Stevena Pratta.

Jak napsal britský týdeník The Observer, všichni lidé na světě pečující o vlastní zdraví - tlouštíky nevyjímaje - jsou už unaveni složitými dietami, a tak je nyní láká jednoduchost.  

Superjídlo změní život

"Správné jídlo je schopné změnit směr vaší biochemie," tvrdí doktor Pratt, uznávaný odborník na jídlo a stárnutí a spoluautor knihy, jež stojí v centru nejnovějšího amerického dietního šílenství Superjídlo: čtrnáct potravin, které změní váš život.

"Tyto superpotraviny mohou pomoci zastavit poškozování na buněčné úrovni, které může přerůst v nemoc," říká Pratt.

"Všechny jsou bohaté na výživné látky, relativně nízkokalorické a mohou předejít a v některých případech dokonce zvrátit srdeční choroby, cukrovku, některé druhy rakoviny a demencí," tvrdí.

Jeho kniha vyletěla jako raketa na špičku amerického žebříčku bestsellerů a Pratt se stal přes noc novým guru pro zdraví a zdravou výživu. Vzápětí se dostavil mediální úspěch poté, co zazářil ve zvláštním vydání show Oprah Winfreyové.

Kritika Atkinsona

Dovolil si dokonce kritizovat slavnou Atkinsovu dietu, protože věří, že posedlost stravou bez uhlovodanů a s vysokým obsahem proteinů je nebezpečně jednostranná.

"Vyvinuli jsme se na tucích, uhlovodanech a proteinech," řekl. Namísto aby se soustředil na to, co se nemá jíst, Pratt radí, abychom se zaměřili na vitamíny, minerály a další mocné rostlinné chemické látky. Jeho 14 superpotravin je podle jeho slov nejlepších - každá ve své kategorii.

Pratt začal zkoumat spojení mezi stravou a nemocemi v 80. letech poté, co zjistil, že zinek, selen a další antioxydanty mohou odstranit některé projevy stárnutí. Po dodání některých potravin do jejich stravy a odebrání jiných - jako je například cukr nebo sůl - začali jeho pacienti vzkvétat.

Reklama

Související články

Zdraví může vyklíčit na talíří

Po svátečních dnech, které jsou již za námi, by si organismus, jenž se musel vypořádat se sladkostmi, tučnými pokrmy a mnohdy také s alkoholem, zasloužil...

Odlehčovací den pročistí tělo

Lidé během zimy obvykle přiberou pár kilo navíc. To je mnohdy donutí k tomu, aby svůj jídelníček upravili. Začít je možné třeba odlehčovacím dnem,...

Čokoláda významně prospívá srdci a cévám

Čerstvý lékařský výzkum prokázal, že čokoláda pomáhá srdci tlouci déle a silněji. Obsahuje totiž několik stovek různých chemických látek, mezi nimiž nechybějí...

Výběr článků

Načítám