Hlavní obsah

Krůtám prý prospívá relaxační hudba

– EDINBURGH
Novinky, Korzo/Plus

Britští farmáři pouštějí krůtám relaxační hudbu, aby se hudrující drůbež cítila méně stresovaná, více žrala a rychleji přibývala na váze. Výroční zpráva Národní farmářské unie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska potvrzuje, že CD s relaxační hudbou jdou mezi farmáři na odbyt.

Článek

"Zní to dost možná jako vtip, ale je to fakt. Studie veterinářů potvrzují, že stresovaní ptáci méně žerou a rostou, také trpí častěji různými chorobami. Spoustu energie plýtvají tím, že jsou stresovaní a hubnou," prohlásil mluvčí Národní farmářské unie k projektu.

Krůty zklidněné hudbou jsou chutnější

"Mnoho farmářů má s relaxační hudbou dobré zkušenosti. Věří, že jejich krůty jsou krásnější a navíc mnohem lépe chutnají. Naši statkáři kupují speciální CD, na nichž je hudba sestavena tak, aby co možná nejlépe vyhovovala ptákům," dodal mluvčí.

Farmáři začali využívat blahodárné účinky relaxační hudby po poradě s odborníky na ptačí chování z Roslinova institutu v Edinburghu. Speciální hudební kompilace nabízejí krůtám například ranní sbor pěvců, zvonivé tóny větru, zpěv velryb a také štěbetání a hudrování spokojených krůt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám