Hlavní obsah

Žárlivost může vést až k alkoholismu

To, že si člověk může vytvořit závislost na jídle nebo drogách, je poměrně známý fakt. Spousta lidí se ale stává také závislá na svých partnerech. A to může jít podle odborníků postupem času i ruku v ruce s alkoholismem.

Foto: Profimedia.cz

Některé lidi může žárlivost dovést téměř k šílenství. Jiní sáhnou po alkoholu.

Článek

Osoby závislé na vztahu, které odvozují své vlastní sebevědomí z toho, zda jsou s partnerem spokojené a zda se chová podle toho, co jim vyhovuje, prý častěji propadají žárlivým záchvatům. Ale nejen to. Pokud se partner nechová podle jejich představ a oni mají kvůli tomu pocit méněcennosti, pak častěji sáhnou po lahvi a končí jako alkoholici.

Psychologové z Texasu zjistili, že mezi žárlivostí, sebevědomím závislém na vztahu  a problémy s alkoholem existuje silný vztah. A právě včasná identifikace osoby, jejíž sebevědomí závisí na tom, zda je partner oddaný a vztah funguje, může vést k prevenci alkoholismu.

Alkohol jako úleva od bolesti

„Každý člověk zažívá jistou míru žárlení, když je jeho vztah ohrožen a partner projevuje náklonnost jiným směrem mimo vztah. Mnoho lidí žije ve vztazích, které nejsou zdaleka ideální, alkohol pak ale může sloužit jako úleva od bolesti a napětí,“ tvrdí doktor Angelo DiBello z Houstonské univerzity.

Jenže řešení negativních emocí a psychického stresu alkoholem velmi často vede k alkoholismu.

„Lidé, jejichž sebevědomí záleží na vztahu, se obracejí k alkoholu proto, aby se vyrovnali s žárlivostí. Naše studie zjistila, že to platí hlavně pro ty žárlivé jedince, kteří jsou se vztahem nespokojeni, jejichž partner jim je méně oddaný a kteří nezažívají s partnerem plné propojení,“ uvedl doktor DiBello pro odborný časopis Addictive Behaviors.

Reklama

Výběr článků

Načítám