Hlavní obsah

Za špatným spánkem mnohdy stojí syndrom neklidných nohou

Novinky, Bohumila Kunertová

Kvalitní spánek je dobrý nejen z hlediska načerpání nových sil, ovlivňuje také fungování mozku nebo psychiku. Řadu lidí ale stále více trápí spánkové poruchy. Většinou se nemusí jednat o nic vážného, v některých případech ale takové poruchy mohou značit vážnější zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Pokud u vás převážně v klidovém stavu nastávají projevy jako náhlé křeče, třes či pálení, může se jednat o syndrom neklidných nohou.

Článek

Jedním z takových problémů může být tzv. syndrom neklidných nohou. Jedná se vlastně o neurologické onemocnění, při kterém dochází ke křečím, trhání, pálení nebo nepravidelným pohybům či bolestem především v dolních končetinách. Zpočátku nemusí být příznaky nijak výrazné, s postupem času se ale mohou zhoršovat. Objevují se zejména při přechodu do tepla, při usínání nebo v noci, čímž výrazně snižují kvalitu spánku.

Tímto syndromem trpí více ženy a jeho příčinou může být buď dědičnost, nebo také nervová porucha. Za vznikem ale může stát i příliš vysoká hladina tuku v krvi, nebo vliv alkoholu či toxických látek.

Pomoc a léčba

Podle odborníků jde o poměrně rozšířené onemocnění, jehož účinky na světě pociťují v různé formě milióny lidí, a které je ve většině případů doprovodným projevem některých vážnějších nemocí. [celá zpráva]

Lékaři syndrom dlouho nepovažovali za nemoc. V dnešní době je už jeho léčba v rukou neurologů.

U pacientů s mírnější formou syndromu může pomoci železo v tabletách, u vážnějších projevů lékaři předepisují léky, jež užívají pacienti k léčbě Parkinsonovy choroby. I v dnešní době se ale bohužel nepodařilo najít efektivní léčbu, která by tento syndrom zcela potlačila, lze tak pouze mírnit příznaky. Vhodnou pomocí u některých pacientů s mírnějšími projevy může být také aktivní pohyb.

Spojitost s vážnějšími chorobami

V posledních letech se začali odborníci také podrobněji zabývat otázkou, do jaké míry tento syndrom ovlivňuje samotné zdraví. Jak totiž bylo prokázáno před několika lety, jiné spánkové poruchy často zvyšují riziko srdečních problémů.

Studie, která měla osvětlit možné spojitosti, se účastnilo celkem 584 jedinců, u kterých byl tento syndrom diagnostikován na základě neurologických vyšetření. Dobrovolníci byli rozděleni do dvou skupin podle četnosti škubání v nohou, u všech pak bylo pomocí jednoduchého testu měřeno několik aspektů srdeční činnosti během spánkového režimu.

U téměř poloviny jedinců, kterým bylo škubání nebo křeče v nohou naměřeny v rozsahu 35krát za hodinu a více, bylo zjištěno zvětšené srdce a více srdečních rytmických nepravidelností, než u lidí, u kterých se křeče dostavovaly v menším rozsahu.

Po třech letech od prvotního testu vědci u téměř čtvrtiny lidí se zvětšeným srdcem zjistili přítomnost vážného srdečního onemocnění, někteří z pacientů dokonce na některé srdeční onemocnění již zemřeli.

Syndrom neklidných nohou

Pacienti se syndromem neklidných nohou trpí často nezvladatelným nutkáním pohybovat nohama, které často doprovázejí nepříjemné pocity, pálení nebo bolesti.

Syndrom se projevuje obvykle v klidovém stavu, například při sledování televize.

Nejintenzívnější projevy bývají večer nebo v noci, což u mnohých pacientů výrazně snižuje kvalitu spánku.

"I přes tato zjištění by lidé neměli hned panikařit. Je ale rozhodně lepší se při přetrvávajících obtížích objednat na lékařské vyšetření," dodal k výsledkům studie doktor Arshad Jahangir z kliniky Mayo v Arizoně.

Reklama

Související témata:

Související články

Po zimě mnoho lidí trápí popraskané paty

V důsledku zanedbané zimní péče o nohy trápí právě na jaře mnoho lidí popraskaná kůže pat. Paty vypadají nevzhledně a navíc způsobují problémy při chůzi,...

Jak se zbavit nepříjemných křečových žil

I když počasí není úplně jarní, přišla doba, kdy ženy začínají nosit kratší sukně a muži kraťasy a odhalují tak své nohy. A není málo těch, které trápí jejich...

Výběr článků

Načítám