Hlavní obsah

Za onkologickým onemocněním stojí z více jak třetiny špatný životní styl

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každým rokem onemocní rakovinou více jak 90 000 lidí, přičemž každý čtvrtý onemocnění podlehne. Přestože se jedná stále o vysoké číslo, úspěšnost léčby je dnes mnohonásobně vyšší než před lety. Jednak je to dáno pokrokem moderní medicíny, ale také včasnou diagnostikou.

Foto: Profimedia.cz

Nutričně vyvážený jídelníček je to nejzákladnější, co můžete učinit v prevenci rakoviny

Článek

Přestože za vznik nádorů často může genetika, znečištěné životní prostředí či přibývající věk, z více jak třetiny případů je viníkem špatný životní styl.

Mezi rizikové faktory se například řadí obezita, stres, nedostatečná konzumace ovoce, zeleniny a vlákniny, pití alkoholu, kouření či nedostatek pohybu.

Cigarety a uzeniny jsou smrtelná kombinace, varují plicní lékaři

Zdraví

Vyvážený jídelníček

Nutričně vyvážené stravování bohaté na vlákninu je považováno za naprostý základ prevence většiny závažných onemocnění. Lidé by tak kromě pěti porcí ovoce a zeleniny denně měli konzumovat celozrnné výrobky, a to nejen z pšenice, ale i dalších obilovin, jako je oves, žito či jáhly.

„Konzumace vlákniny je doporučena v množství alespoň 25 g denně. Alespoň třetinu by měla tvořit tzv. rozpustná vláknina. Tu najdeme v zelenině, ovoci, ořeších a semenech. Vláknina obecně příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému i metabolické regulace, například metabolismus krevního cholesterolu,” vysvětluje dietoložka a garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

Dobré je podle WHO (Světové zdravotnické organizace) také sledovat u potravin množství rizikových živin - trans mastných kyselin, nasycených mastných kyselin, soli či přidaných cukrů.

Nesmírně důležité jsou i pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, které případný karcinom odhalí. Úspěšnost léčby je závislá na včasném zahájení léčebného programu.

I nádory vnitřních orgánů na sebe mohou upozornit skrz kůži

Zdraví

Letošní rok ve znamení prevence rakoviny ledvin a močového měchýře

Rakovina ledvin a močového měchýře u nás v posledních letech zaznamenala značný nárůst. Česká republika tak zaujala neblahou první příčku ze všech sledovaných zemí světa.

„I z tohoto důvodu se letos iniciativa Liga proti rakovině rozhodla své preventivní programy věnovat právě tomuto onemocnění. Vytkli jsme si za cíl upozorňovat nejen na příznaky a včasnou návštěvu lékaře, ale také na obecnou prevenci, především nekouření, neboť kuřáci mají daleko větší riziko onemocnění než nekuřáci,” upozorňuje předsedkyně Ligy proti rakovině Praha Michaela Fridrichová.

Urologické nádory bývají velice nenápadné

Zdraví

Karcinom ledvin se nejčastěji vyskytuje ve věku nad 50 let, vrchol výskytu je mezi 65–75 roky, frekvence výskytu s věkem narůstá. Muži jsou v ČR postiženi častěji než ženy, přičemž konkrétní příčina vzniku této choroby není známa.

Riziko onemocnění zvyšuje kouření, obezita, hypertenze, řadu let trvající dialýza a pak také práce s chemikáliemi.

Příznaky nádorů ledvin

  • přítomnost krve v moči, moč může být lehce narezlé barvy
  • bolesti v oblasti beder
  • hmatné zduření v břišní krajině
  • ztráta hmotnosti
  • teploty
  • noční pocení
  • únava
  • celková slabost

V případě výskytu příznaků je vždy lepší okamžitě vyhledat lékaře. Přestože se nemusí jednat o zhoubné onemocnění, vždy je lepší zajít k lékaři včas.

Dostala rakovinu, riziko by odhalil včasný test. Pojišťovna ho nehradí

Domácí

Rakovina močového měchýře 

Mezi rizikové faktory nádoru močového měchýře patří kouření či dlouhodobější práce s chemickými látkami užívanými ve výrobě barviv, gumárenském a textilním průmyslu, jako jsou anilin, naftalen, xenylamin a benzidin. Rizikové bývají i dlouholeté neléčené záněty močových cest.

Příznaky nádorů močového měchýře

  • časté močení, někdy s bolestí
  • náhlé neodkladné nucení na močení
  • neobvyklé zbarvení moči do světle nebo tmavě červena

Přestože se ani při těchto příznacích nemusí jednat hned o rakovinu, vždy je lepší problémy nepodceňovat a vyhledat lékaře.

Nádory v ČR v číslech
Nejčastějším nově diagnostikovaným zhoubným onemocněním v roce 2016 byly kožní nádory vyjma melanomu, tedy bazaliomy a spinocelulární karcinomy. Díky prognosticky relativně příznivé povaze těchto onemocnění a obvykle včasné diagnóze je úmrtnost na tento typ zhoubných nádorů stabilně velmi nízká.
Mezi další nejpočetnější diagnózy dále patří karcinomy tlustého střeva a konečníku, zhoubné nádory prostaty u mužů, karcinomu prsu u žen a nádory průdušnice, průdušek a plic.
Incidence zhoubných novotvarů v České republice v dlouhodobém pohledu roste. Pozitivní trendy stagnace, nebo dokonce mírného poklesu u některých závažných diagnóz (zhoubné nádory plic u mužů, zhoubné nádory kolorekta) vyvažuje nárůst zhoubných nádorů prsu u žen a nárůst incidence zhoubných nádorů kůže u obou pohlaví.
Zdroj: Národní onkologický program

Reklama

Související články

Samovyšetření prsou může zachránit život

Každým rokem na následky karcinomu prsu umírá až 1900 žen, většina žen přitom jen proto, že přišla k lékaři pozdě, a tedy v okamžiku, kdy již byl nádor špatně...

Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol

Nějakou zkušenost s alkoholem má téměř každý dospělý. Stačí jen velmi malé množství, aby se člověk hned cítil lépe, ztratil stud, byl mnohem komunikativnější...

Výběr článků

Načítám