Hlavní obsah

Výživová doporučení versus výstřelky sociálních sítí: Jak odlišit dezinformace od vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výživová doporučení dnes naleznete v online světě úplně všude. Často se přitom jedná o vychvalování nejrůznějších doplňků stravy, dietních a očistných programů či cvičení. Málokdo už ví, co za tím vším skutečně stojí. A je jedno, zda součástí této propagace jsou i nejrůznější chvály a doporučení známých a slavných influencerů, protože pro mnohé z nich je to jen forma výdělku. Rozlišit pravdu od falešných zpráv je tak skutečně složité. Poradíme vám, jak se v tom lépe zorientovat.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečné diety a další nezdravé návyky mohou vést i k poruchám příjmu potravy.

Článek

Když si člověk v dnešní době otevře sociální sítě, má pocit, že neřešíme nic jiného než detox organismu a hubnutí. Každý má svůj zaručený způsob, jak na to, jenže málo z toho se skutečně zakládá na kvalitním výživovém poradenství. Často je to spjato pouze s reklamou na konkrétní produkt či program.

Vědci v jedné studii zanalyzovali během 16 měsíců asi 1,2 milionu tweetů a zjistili, že většina z toho, co se týkalo stravy a obecně výživy, byla od nezdravotnických odborníků.

Další studie prezentovaná na Evropském kongresu o obezitě zjistila, že pouze jeden z devíti nejoblíbenějších lidí ovlivňujících hubnutí ve Velké Británii poskytuje skutečně důvěryhodné výživové poradenství.

Ačkoliv většina těchto zaručených rad na sociálních sítích působí nevinně, mnoho módních diet a doplňků stravy nám může v konečném důsledku skutečně ublížit.

Jako příklad uvádějí zástupci britské Národní zdravotnické služby (NHS) některé influencery propagující detoxikační čaje, o kterých tvrdí, že pomáhají zrychlit metabolismus, zlepšit spalování tuků a odstranit škodlivé toxiny z těla.

Mnozí výrobci přitom prodávají tyto čaje bez toho, aby jejich účinky byly potvrzeny vědeckými důkazy, že skutečně fungují, a influenceři je zase propagují bez toho, aby přiznali, že jsou placeni za propagaci daných produktů.

Třiadvacetiletá dívka popsala, jak jí detoxikační čaje poškodily střeva

Zdraví

Nebezpečí u těchto čajů je přitom především v tom, že kromě nerealistických tvrzení mohou mít vážné vedlejší účinky, a pro mnohé lidi tak mohou být skutečně nebezpečné.

Znám je podle serveru Healthline.com například příběh 51leté ženy, která po užívání detoxikačního čaje prodělala těžkou hyponatremii – nízkou hladinu sodíku v krvi. Další šedesátiletá žena po dvoutýdenním popíjení tohoto čaje třikrát denně zažila akutní selhání jater, včetně příznaků žloutenky, zhoršení psychického stavu atd.

Odborníci také varují před nejrůznějšími restriktivními dietami a očistami, které mohou zvýšit riziko nedostatečného množství důležitých nutričních látek v těle, mohou ovlivnit i spoustu dalších zdravotních i psychických potíží spjatých s nezdravým vztahem k jídlu.

Pět znamení, že máte nezdravý vztah k jídlu

Zdraví

Nebezpečné diety a další nezdravé návyky, jako je dlouhé hladovění, užívání pochybných doplňků stravy nebo extrémní cvičební plán, které mají pomoci v rychlém hubnutí, tak často mohou vést k poruchám příjmu potravy.

Jak odlišit špatné rady od dobrých?

  •  Vsaďte na nutriční specialisty

Místo toho, abyste věřili všemu, co na sociálních sítích propagují nejrůznější influenceři, nechte si poradit ohledně výživy přímo od odborníků na výživu.

Nutriční specialisté musí mít v tomto směru vystudované vysokoškolské vzdělání a zároveň i za sebou nějakou praxi.

Obrátit se ale můžete i na své lékaře a z pohledu cvičení i na certifikované osobní trenéry. Ano, tyto informace na rozdíl od těch na internetu pravděpodobně nebudou zdarma, ale někdy se prostě vyplatí si připlatit. Zvlášť když je velká pravděpodobnost, že ani poměrně drahé zázračné přípravky ve skutečnosti nezafungují.

Proč odborníci tolik zatracují oblíbené keto diety

Zdraví
  •  Vyhýbejte se sponzorovaným produktům

I na sociálních sítích jsou lidé povinni zveřejňovat všechny vztahy, jež mají s firmou, jejíž produkty propagují. Jedná-li se tedy o placené partnerství či sponzorovaný obsah, lidé by měli zůstat ostražití.

Kromě zmiňovaného doporučení by tak měli hledět i na nejrůznější recenze od skutečných zákazníků nebo zdravotnických odborníků.

  • Pozor na nereálná tvrzení

Mnoho dietních produktů je podloženo tvrzeními, která zní příliš dobře, než aby byla pravdivá. Vyhnout byste se proto měli všem zaručeným dietám, doplňkům stravy, čajům apod., které vám slibují rychlé zhubnutí velkého množství kilogramů.

Ve skutečnosti jsou doplňky na hubnutí a nárazové diety spjaté s dlouhým seznamem škodlivých účinků na zdraví a je velmi nepravděpodobné, že by vedly k dlouhodobému a udržitelnému úbytku hmotnosti.

Jakmile se tedy v reklamě objeví slova jako lék, rychlé řešení nebo okamžité výsledky, buďte na pozoru. Stejně tak u všeho, co zní nereálně, neudržitelně nebo nezdravě.

Bezlepková dieta není pro zdravé lidi

Zdraví
  • Vyvarujte se restriktivních diet

Mnoho oblíbených dietních programů je vysoce omezujících. Kromě konkrétních výživných složek vybízejí k vynechávání celé skupiny potravin.

Kromě toho, že většina těchto diet je z dlouhodobého hlediska neúčinných, mohou vést i k některým vážným zdravotním důsledkům, včetně poruch stravovacích návyků.

Proto, zajímáte-li se o své zdraví, vyhněte se všem restriktivním dietám a klidně si dopřávejte všechna svá oblíbená jídla, jen omezte jejich množství.  Snažte se, aby váš jídelníček byl nejen vyvážený, ale i skutečně pestrý.

Nízkosacharidová dieta může zkrátit život až o čtyři roky

Zdraví

Sečteno a podtrženo

Naučte se selektovat informace, které se na vás skrz všechna média valí.

Snažte se získávat informace z důvěryhodných zdrojů, vyhněte se placenému obsahu, ale i jakýmkoliv omezujícím dietám nebo produktům, jejichž avizované výsledky jsou na první pohled nereálné.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám