Hlavní obsah
Pečivo není jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě. Foto: Profimedia.cz

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov neodolatelným aroma čerstvě pečeného chleba, housek či bagetek…

Pečivo není jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě. Foto: Profimedia.cz
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

24hodinový

INGREDIENCE

1. den kvásek biga
  • 350 ml vody
  • 750 g hl. mouky Pernerky
  • 20 g droždí
2. den
  • 250 g vody
  • 150 g hl. mouky Pernerky
  • 12 g soli
  • 20 g medu nebo sladu

POSTUP:

  • První den je třeba uhníst kvásek biga, a to jako hodně tuhé těsto. Nechte dobře přikryté nejlépe kuchyňskou fólií a v pokojové teplotě ideálně 16–18 hodin.
  • Druhý den vykynutý kvásek nůžkami rozstříhejte na menší kousky a přidejte zbývající ingredience. Pomalu začněte hníst, dokud se všechny přísady nespojí. V hnětení pokračujte, dokud nedosáhnete řidšího, ale nelepivého těsta. Přendejte ho na kuchyňskou desku a nechte 20 minut odpočívat.
  • Poté těsto „přeložte“ – maličko ho povytáhněte z každé světové strany a složte zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujte dvakrát až třikrát každých dvacet minut. Těsto změní konzistenci a zhoustne.
  • Nakonec jej posypejte moukou a vytvarujte do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
  • Během kynutí předehřejte troubu na 240 °C, vykynutý chléb vyklopte na plech a ihned vložte do horké trouby, na jejíž dno vlijte 100 ml vroucí vody. Ihned uzavřete a snižte teplotu na 220 °C. Pečte asi 30 minut.
  • Hotový chléb má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Podávejte jen tak s máslem či suše toustovaný.

Pohankovo-rýžový

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 250 g pohankové mouky
  • 125 g rýžové mouky
  • 125 g pohankových či jáhlových vloček
  • 10 g jedlé sody
  • 600 g podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených švestek
  • 20 g medu

POSTUP:

  • V podmáslí rozmíchejte med, sůl a kmín.
  • Přidejte sušené ovoce a vmíchejte i směs mouk, vloček a jedlé sody.
  • Na pomoučněném vále vytvarujte šišku a dejte na plech vyložený papírem.
  • Udělejte na ní jeden podlouhlý řez a nechte v pokojové teplotě 30 minut odpočinout.
  • Poté pečte v rozehřáté troubě při 200 stupních asi 30 minut.

Semínkový

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 160 g špaldové hladké mouky
  • 450 ml vody
  • 30 g droždí
  • 15 g soli
  • 200 g směsi semínek (mák, slunečnice, dýně, sezam, len namočte přes noc ve 100 ml vody)
  • 100 g směsi ořechů (pistácie, mandle, vlašské)

POSTUP:

  • Do vody dejte špetku droždí a hladkou mouku; rozmíchejte a nechte v pokojové teplotě přikryté asi 10–12 hodin.
  • Přidejte zbylé ingredience a vypracujte hladké nelepivé těsto.
  • Ihned zformujte na pomoučeném vále do bochníku a nechte na plechu s papírem kynout.
  • Po zdvojnásobení objemu vložte těsto do trouby rozpálené na 240 °C, na dno nalejte půl hrnku vařící vody a teplotu stáhněte na 200 °C.
  • Pečte asi 30–35 minut.
  • Nechte vychladnout na mřížce.

Žitný 33%

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 170 g žitné mouky
  • 170 g celozrnné špaldové mouky
  • 170 g špaldové hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 10 g droždí
  • 5 g soli
  • 1 lžíce kmínu plus další na posypání

POSTUP:

  • Všechny ingredience najednou smíchejte a vypracujte v hladké nelepivé těsto.
  • Chlebíčkovou formu vymažte olejem a těsto do ní rovnoměrně napěchujte.
  • Potřete vodou a posypte kmínem.
  • Nechte vykynout skoro na trojnásobek objemu.
  • Pečte v troubě při 210 °C asi 30 minut.
  • Ještě horký chléb vyjměte z formy a nechte na mřížce vychladnout.

Sýrový rohlík

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 400 g špaldové hladké mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 270 ml vody
  • 20 g droždí
  • 10 g soli
  • 100 g hrubě strouhaného čedaru

POSTUP:

  • Droždí rozmíchejte s celozrnnou moukou a vodou na řídké těsto a nechte krátce vykynout.
  • Přidejte všechny zbylé ingredience kromě čedaru a vymíchejte v hladké těsto.
  • Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
  • Rozdělte na dílky po 100 g a vyválejte z každého na pomoučeném vále tenkou placku, kterou stočte do dlouhé „rolády“, přemístěte na plech a nechte dobře nakynout.
  • Potřete vodou a hustě posypte čedarem.
  • Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 12–15 minut.

Housky se sádlem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 260 ml vody
  • 70 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí
  • semínka sezamu na posypání

POSTUP:

  • Droždí rozmíchejte s částí mouky a s vodou na řídké těsto a nechte krátce vykynout.
  • Přidejte zbylé ingredience a vymíchejte v hladké těsto.
  • Přikryjte a nechte asi hodinu kynout.
  • Rozdělte na dílky po 80 g a vyválejte z každého na pomoučeném vále dlouhý váleček, který smotejte do tvaru housky; můžete jej také rozdělit na tři díly a smotat je jako klasický cop.
  • Nechte na plechu s papírem nakynout. Potřete vodou a posypte sezamem.
  • Pečte v rozpálené troubě při 200 °C asi 12–15 minut.

Žitné dalamánky

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE
  • 500 g podmáslí
  • 100 g vařených a oloupaných brambor
  • 500 g žitné mouky
  • 20 g droždí
  • 10 g mořské soli
  • 1/2 lžičky majoránky
  • Maldonská /lávová/ sůl a kmín na posypání

POSTUP:

  • Všechny ingredience smíchejte v tuhé těsto.
  • Bude se mírně lepit; je to klasická vlastnost těst ze žitné mouky.
  • Nepanikařte, a hlavně nepřisypávejte další mouku.
  • Přikryté nechte na teplém místě dobře vykynout, poté rozvažte na dílky o 80 g.
  • Ty na pomoučněném vále vytvarujte do podlouhlých šišek, dejte na plech s pečicím papírem a nechte vykynout.
  • Troubu vyhřejte na 200 °C.
  • Dalamánky potřete vodou a posypejte kmínem a hrubou solí.
  • Plech vložte do trouby a na její dno nalejte asi půl deci vařící vody.
  • Dvířka ihned zavřete.
  • Pečte zprudka asi 7-8 minut.

Francouzské bagety

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

1. den (kvásek)
  • 30 ml vody
  • 50 g hl. špaldové mouky
  • špetka droždí
2. den
  • kvásek z prvního dne
  • 180 ml vody
  • 300 g hl. špaldové mouky
  • 3 g soli
  • 6 g droždí

POSTUP:

  • První den smíchejte všechny ingredience a v pokojové teplotě je nechte zakryté odpočívat; ideálně 16–18 hodin.
  • Druhý den přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  • Nechte vykynout a rozdělte na dva díly, ze kterých vypracujte bochánky.
  • Ty vyválejte do tvaru dlouhých baget a nechte dobře nakynout.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 240 °C spolu s půl hrnkem vařící vody.
  • Ihned dvířka zavřete a teplotu snižte na 200 °C.
  • Pečte asi 10–12 minut.
  • Po vyndání z trouby se snažte počkat, dokud nevychladnou.
  • Jsou skvělé se slaným máslem či olivovým olejem.


yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků