Hlavní obsah

Vysoké podpatky způsobují hallux, mohou i za chronickou bolest v kříži a artrózu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké podpatky jsou pro mnohé synonymem ženské atraktivity a krásy. Pravidelně je tak nosí až 40 % žen v produktivním věku, přestože chodit v takovém obutí delší čas nemusí být vůbec pohodlné. Podle nejnovějšího výzkumu lékařů z Kliniky rehabilitačního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK a jejich tureckých kolegů z Hacettepe University v Ankaře navíc pravidelné nošení vysokých podpatků může za celou řadu zdravotních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Boty s vysokými podpatky mohou dodat na atraktivitě, ale i způsobovat zdravotní potíže.

Článek

Vysoké podpatky nejen prodlužují nohy, zároveň způsobují změnu zakřivení páteře a zvýrazňují hýžďové kontury. I proto ženy následně působí více žensky a pro muže atraktivněji.

Bohužel dlouhodobé nošení vysokých podpatků velmi negativně ovlivňuje celý pohybový aparát, kvůli čemuž vzniká celá řada zdravotních problémů jako zvýšené riziko poranění hlezna, rozvoj halluxu (vbočeného palce), ale i chronická bolest v kříži, artróza kolenních kloubů a onemocnění Achillovy šlachy.

Podle nejnovějšího zjištění českých a tureckých vědců ultrazvukové vyšetření jasně ukázalo, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na vybrané struktury kolenního a hlezenního kloubu.

„Zároveň také na strukturu Achillovy šlachy, v důsledku čehož vznikají artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen,“ vysvětluje přednostka kliniky Yvona Angerová.

Ideální výše podpatků

„Za relativně bezpečnou považujeme výšku podpatku do 3–4 centimetrů. Toto mírné zvýšení se doporučuje i u pacientů s bolestmi pat v důsledku přetížení, např. u patní ostruhy. Zároveň všem ženám doporučujeme nosit vysoké podpatky jen výjimečně při zvláštních příležitostech,“ doporučuje lékař Kamal Mezian.

Lékaři tak nabádají i zaměstnavatele, kteří u žen vyžadují vysoké podpatky v zaměstnání v rámci interního dress codu, aby od těchto pravidel ustoupili, aniž by to musely řešit zákony. Jako například v Kanadě, kde takový zákon platí již od roku 2017, či na Filipínách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám