Hlavní obsah

Vbočený palec poškozuje kloub i okolí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vbočený palec. Má ho spousta lidí. A s věkem onemocnění stoupá a obtěžuje. Někteří se ho snaží léčit sami tak, že mezi něj a další prst nohy dávají vložky. Ale moc to nepomáhá. Pak se rádi svěří lékaři.

Foto: archív KCM (2x)

Vbočený palec. Vybočení kloubu je patrné.

Článek

Deformitu nohy označovanou jako vbočený palec neboli odborně hallux valgus často řeší ortoped a podiatr Rostislav Hromádka z pražské Kliniky Canadian Medical. Zeptali jsme se ho proto, jak je to s příčinami těchto onemocnění a jaká je léčba.

Lze určit, kolika lidí se vbočený palec týká?

Výskyt deformity je neobyčejně vysoký a vychází z definice vady. Celosvětově se udává výskyt přibližně u 23 procent lidí. S věkem se objevuje častěji. Nad 65 let věku se udává výskyt přibližně 36 procent. Obdobně je tomu i v Česku.

Co je to vbočený palec?

Vbočený palec je deformita přednoží, kdy se palec odchýlí od své osy a přiblíží se tak k druhému prstu nohy. Vnímání správné pozice palce je u lidí odlišné, nicméně přesněji lze definovat tuto vadu odchýlením se palce od osy nohy o více než 15 stupňů.

Na vnitřní straně, v místě základního kloubu palce, často vzniká bolestivý otlak na kůži a dochází i k rotaci palce.

Co přesně se stane s kostí při této deformaci?

Obtíže se netýkají pouze palce nohy. Palec je spíše následek neboli oběť změn, které probíhají uvnitř celého přednoží. Důvodem osové odchylky palce bývá nejčastěji nevhodný tvar anebo pohyblivost první nártní kosti. Proto je většina operací pro vbočený palec zacílena právě na první nártní kost, na úpravu jejího tvaru anebo pozice.

V důsledku nesprávné zátěže palce nohy a kloubních ploch dochází k postižení chrupavek kloubů a na okrajích kloubních ploch vznikají bolestivé kostní výrůstky.

Je vbočení palce bolestivé?

Bolesti se v případě vbočeného palce mohou nacházet v různých místech přednoží a jejich výskyt závisí také na stadiu rozvoje vady. Typicky bolí pacienta základní kloub palce a otlak na kůži na vnitřní straně nohy v botě.

Noha může zpočátku bolet jen při rozvoji deformity, poté může být dlouhé roky nebolestivá. To vede někdy k falešnému pocitu, že se jedná o trvalý stav, nicméně nesprávná zátěž kloubů nohy vede k dalšímu poškození tkání.

Foto: archiv KCM (2x)

Lékař Rostislav Hromádka při vyšetření pacientky

Proto pacienti s vbočeným palcem přicházejí po 50. roce věku opět k vyšetření již s projevy artrózy na kloubech nohy. V těchto pokročilých stadiích již většinou není možné provést některé operační zákroky.

Foto: archív KCM (2x)

Vbočený palec. Vybočení kloubu je patrné.

Jde pouze o estetický problém, nebo může způsobit vážnější komplikace?

Vbočení palce mění způsob používání základního kloubu palce nohy. Chrupavka kloubu je zatěžována nerovnoměrně a dochází k jejímu poškození. Nejedná se tedy pouze o estetický problém, ale deformitu, která může vést ke zničení kloubu.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčbu deformity lze rozdělit na neoperativní, tedy konzervativní, a operační léčbu. V průběhu konzervativní léčby se používají techniky fyzioterapie, které jsou zaměřeny nejenom na oblast palce, ale celé dolní končetiny.

Používají se manipulace kloubů, techniky měkkých tkání, cvičení za účelem změny používání svalů dolní končetiny a podobně. Pacienti mohou uplatnit náplasťovou fixaci palce a přednoží anebo vložky do bot. Nicméně dle studií konzervativní léčba vede pouze k zmírnění bolestí, ale samotnou podstatu vady a deformitu neodstraní.

Nevhodné jsou zejména boty s úzkou špičkou nebo špičkou, která je umístěna uprostřed předního okraje boty, a boty na vysokém podpatku.

Pokud pacienti nepociťují zmírnění obtíží anebo jim nevyhovuje pozice palce, je namístě zvolit a naplánovat operaci.

Operace se zaměřují nejenom na změnu pozice palce, ale také na úpravu zátěže vnitřní strany nohy. Pacient po operaci by měl být schopen lépe využívat vnitřní stranu nohy při chůzi.

V současné době platí, že by se měly používat zákroky, které mění tvar kosti osteotomií, tedy protětím kosti, a správná pozice se pak zajišťuje šrouby.

Jaké jsou příčiny vbočení palce?

Vnitřní příčiny jsou nejčastěji vrozené. K tomu patří i onemocnění, jež vedou ke změnám na měkkých tkáních a kostech. Příkladem může být revmatoidní artritida nebo degenerativní onemocnění nervové tkáně. Mezi zevní příčiny patří zejména nevhodné obouvání a tělesná hmotnost.

Jakou obuv bychom měli nosit, abychom se deformaci vyhnuli?

Nevhodné jsou zejména boty s úzkou špičkou nebo špičkou, která je umístěna uprostřed předního okraje boty, a boty na vysokém podpatku.

Úzké boty s nevhodně umístěnou špičkou nejsou v posledních letech typické jenom pro ženy, ale můžeme je vidět i u mužů. Pokud naše nohy mají vrozené dispozice ke vzniku deformity, tak i mírný tlak na palec může vést k vytvoření vady.

Naopak pokud nohy nejsou náchylné ke vzniku vady, tak i boty s úzkou špičkou na podpatku nevedou k postižení. Vhodné boty jsou v přední části široké s kulatou špičkou a samozřejmě bez vysokého podpatku.

V poslední době se diskutuje o používání bot naboso.

Do bot bez ponožek je vhodné pro zdravou nedeformovanou nohu. Lépe řečeno, bota nohu „prověří“, a pokud noha není schopna již výraznější zátěž zvládnout, dochází k progresi bolestí, které vycházejí z její deformity.

U vbočeného palce, kdy pacient nevyužívá naplno vnitřní okraj nohy s palcem, dochází k přetížení jiné části nohy, která není uzpůsobena k této zátěži, a to vede k bolestem.

Jak se dá deformaci předcházet?

Jsou vhodná cvičení se základním kloubem palce. Manipulace by se měly provádět obden společně s cvičením přednoží za účelem posílení svalů nohy. Tyto techniky vedou k lepší pozici palce v zátěži a k menšímu dráždění kloubních ploch.

Vbočený palec také vzniká často na podkladě zvýšené zátěže, a to zejména větší tělesné hmotnosti.

Je možné předcházet vbočenému palci?

Ano. Pacient při manipulaci uchopí palec nohy rukou a plynule ho tlačí směrem dolů, pak pomalu nahoru, posléze odtahuje od druhého prstu nohy a nakonec plynule rotuje palec podél osy dovnitř a ven.

Vhodné jsou masáže nohou směrem od prstů ke kotníkům a koupele v teplé vodě. Prokrvení nohou a teplé techniky vedou ke zlepšení regenerace tkání nohy a tím zmírňují postižení tkání.

Proč se týká vbočený palec více žen než mužů?

Ženy trpí deformitou častěji zejména v důsledku méně vhodného obouvání a hormonálních dispozic. Často dochází k vytvoření deformity v těhotenství, kdy probíhají změny na pojivové tkáni v důsledku hormonálních změn a přirozeného nárůstu tělesné hmotnosti.

Vbočený palec také vzniká často na podkladě zvýšené zátěže, a to zejména větší tělesné hmotnosti. Obdobně tak obtíže jsou výraznější u lidí pracujících vestoje a v pevných botách.

Může být vbočený palec příznakem jiných nemocí?

Někdy se stává, že vznik vady je projevem systémového onemocnění pojiva, například revmatoidní artritidy, psoriázy atd.

Vývoj deformity a postižení měkkých tkání je tak závislý na celkové léčbě systémového onemocnění a při léčbě chirurg musí spolupracovat např. s revmatologem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Léčba patní ostruhy vyžaduje trpělivost

Patní ostruha patří mezi poměrně častá onemocnění dolních končetin. Projevuje se bodavou bolestí paty, a to buď po velké fyzické zátěži anebo hned ráno na...

Když vás začnou bolet prsty na rukou

Ruce namáháme během dne mnohem více, než si myslíme. Psaní několika SMS za hodinu, neustálé surfování na smartphonu, ťukání do klávesnice po celý pracovní den,...

Co o muži prozradí jeho ruce

Ruce toho o mužích mohou prozradit mnohem víc, než si jsou ochotni přiznat. Jejich tvar, stav pokožky, ale i teplota či stisk mohou být indikátory, podle...

Výběr článků

Načítám