Hlavní obsah

Vlasům dodají pevnost aminokyseliny

Právo, Petra Šťovíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aminokyseliny jsou stavebními kameny našeho těla a jsou stejně staré jako sám život. Na základě informace zakódované v DNA se kombinují do nejrůznějších proteinů, z nichž pak vznikají například svaly, vlasy, pokožka a doslova každé vlákno v těle.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu na výstavu

Článek

Vlasům dodávají pevnost a krásu. Přestože hrají tak důležitou roli, většina z nás o nich mnoho neví. O tom, jaký je jejich přínos, ví jen méně než polovina českých žen (48 procent). Vědět ale také velice často znamená být schopen ovlivňovat situaci. Proto je tak důležité, abychom měli přístup k informacím a věděli, co se za naší krásou skrývá.

Výsledky výzkumu

Oxfordská nadace pro výzkum vlasů (Oxford Hair Foundation) se zabývá významem aminokyselin pro vlasy. Ukazuje se, že snížení pevnosti, odolnosti a lesku lze vysvětlit právě jejich úbytkem ve struktuře vlasů.

Výzkum vycházel ze skutečnosti, že téměř všechny ženy si časem zhoršení kvality a vzhledu svých vlasů všimnou. Abychom tomuto problému porozuměli a našli původ těchto změn, zabývali se odborníci jejich vnitřní strukturou.

Zjistili, že molekuly aminokyselin jsou základní složkou vlasů a v podstatě jsou zdrojem jejich života. Mají klíčový vliv i na to, jak vypadají a jaká je jejich struktura.

Všechny provedené studie ukázaly, že vlasy jsou poškozovány zejména mechanickými a chemickými faktory. Na procesu jejich stárnutí se podílí nejen vliv znečištěného ovzduší a UV záření, ale i to, jak se češeme a jak si vlasy upravujeme. Výzkum prokázal, že za normálních okolností se během tří let sníží obsah aminokyselin v jednom vlasu o plných 50 procent, a to v průběhu času vede k tomu, že se vlasy snadněji cuchají, ztrácejí lesk a pevnost.

Aby dobře vypadaly

Zajímavým objevem také je, že aminokyseliny neubývají od kořene ke konečku vlasu stejnoměrně, ale že k jejich úbytku dochází ve specifické kombinaci. Časem se z jejich struktury ztrácí šest aminokyselin. Právě jejich ztráta může hrát důležitou roli pro pevnost a odolnost vlasu.

Když se totiž sníží obsah aminokyselin, vlas už tak dobře nevypadá. A pokud jejich obsah není stejnoměrně rozložený od kořínků ke konečkům, vlasy se také snadněji cuchají a hůře se češou.

Ovlivňují i naši pohodu

Aminokyseliny neovlivňují jen strukturu vlasů, ale mohou se také podílet na duševní pohodě, přispět ke stabilizaci nálady a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví nebo sytí, ospalí nebo naopak odpočatí.

S přibývajícím věkem se jejich potřeba v lidském těle snižuje. Malé dítě jich potřebuje zhruba 8,5krát víc než dospělý člověk. Mladý organismus se rozvíjí, a právě k tomu potřebuje protein, jehož základní součástí jsou aminokyseliny.

Proteiny (aminokyseliny) najdeme:

Všechny druhy aminokyselin jsou v potravinách živočišného původu. Obsahují je:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso

V potravinách rostlinného původu najdeme pouze některé aminokyseliny. Zaměřit se máme na:

  • obilniny
  • mouku
  • rýži
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zeleninu

(Autorka spolupracuje s Oxfordskou nadací pro výzkum vlasů)

Reklama

Související články

Na lupy není jednoduché řešení

Lupy ve vlasech má mnohdy na svědomí onemocnění, které je třeba léčit. Pokud je příčinou našich potíží nevhodná péče o vlasy a nadměrné olupování pokožky...

Výběr článků

Načítám