Hlavní obsah

Na lupy není jednoduché řešení

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupy ve vlasech má mnohdy na svědomí onemocnění, které je třeba léčit. Pokud je příčinou našich potíží nevhodná péče o vlasy a nadměrné olupování pokožky vzniklo použitím špatně vybrané kosmetiky, kadeřnickou úpravou vlasů nebo častým mytím vlasů vysušujícím šamponem, pak stačí použít šampon proti lupům.

Foto: Vratislav Konečný

Boční levé křídlo konojedského zámku, v jeho blízkosti stojí ruiny hospodářských budov a lihovaru

Článek

Ten dostaneme v drogérii, stačí ale opravdu jen těm, pro které jsou lupy jednorázová záležitost.

V lékárně si koupíme speciální léčebný šampon, který ocení ti, kdo se s mírnější tvorbou lupů setkávají opakovaně nebo se jim lupy tvoří déle a kosmetická péče nezabírá. Kožního lékaře by však měli vyhledat lidé, kteří jsou lupy postiženi silněji, problém se jim nedaří vyřešit a kromě prostého olupování pokožky se přidávají i projevy zánětu, jako je zarudnutí kůže či tvorba strupů.

Jak se tvoří

"Nejmírnější formou postižení vlasové kštice, při němž se objevují lupy, je pityriasis simplex. Při tomto onemocnění se pouze drobně olupuje pokožka pod vlasy, kůže může občas svědit, ale není zanícená. Jsou jím nejčastěji postiženi lidé se sušší kůží, kojenci a děti před pubertou. Příčinou nemoci je vrozeně snížené množství mazu a změna jeho složení.

Spolupodílí se zřejmě i zvýšené množství kvasinek Pityrosporum ovale a vzájemné ovlivňování mikrobiální flóry. Kvasinky se totiž živí lidským mazem, jenž rozkládají. Látky vznikající při jejich látkové výměně pak kůži dráždí, a to urychluje olupování nejsvrchnější vrstvy pokožky. Odumřelé buňky se viditelně odlupují, a tak vznikají lupy," uvádí MUDr. Michaela Havlíčková, z Dermatovenerologické kliniky FN KV v Praze.

Speciální léčebné šampony

Měly by obsahovat nejen protizánětlivé složky, ale i antimykotické látky, jako je kefokonazol působící proti kvasinkám. Tímto šamponem je třeba si mýt vlasy dvakrát týdně po dobu dvou až čtyř týdnů. Na kštici naneseme malé množství šamponu a důkladně si umyjeme nejen vlasy, ale také pokožku, necháme působit 3-5 minut a potom vlasy pečlivě opláchneme vodou. Důležité je tento postup dodržet. Pokud si je potřebujeme mýt ještě častěji, můžeme použít běžný šampon.

Jestliže chceme zamezit tvorbě lupů, myjeme si vlasy nejméně 1x týdně speciálním šamponem preventivně a dále ho používáme podle potřeby.

Návštěva kožního lékaře

"Jestliže je vlasová pokožka postižena nejen tvorbou lupů, ale přidruží se navíc i známky zánětu, jako je zarudnutí či tvorba strupů, jedná se pravděpodobně o seboroickou dermatitidu, jejíž léčba již patří do rukou lékaře.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte problémy s lupy?

Tvorba lupů a zánět kůže provázejí i další kožní choroby, třeba lupénku. Plísňová onemocnění kštice, která se rovněž projevují zánětem a olupováním kůže kštice, jsou naštěstí u nás velmi vzácná. Léčba je v těchto případech již složitější a je plně v kompetenci dermatologa. Léčebné šampony s obsahem antimykotik jsou v těchto případech pouze doplňkovou terapií. Bývá nutné volit ještě další léčebné prostředky k intenzivní místní léčbě nebo terapii celkovou," dodává doktorka Havlíčková.

Příčiny seboroické dermatitidy

  • Vrozeně zvýšená produkce mazu, ovlivňovaná i hormonálně, zejména mužskými pohlavními hormony,
  • změna složení bakteriálního osídlení kůže a výskyt nežádoucích mikroorganismů,
  • dědičnost,
  • stres,
  • hormonální nerovnováha,
  • sezónní vlivy - endokrinní systém ovlivňuje změna délky dne v jednotlivých ročních obdobích,
  • vnější vlivy např. nadměrné pocení, střídání teplot při přechodech z venku do vyhřátých místností.

Anketa

Máte problémy s lupy?
Ano
89,7 %
Ne
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 944 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám