Hlavní obsah

Vegetariánkám hrozí vyšší riziko zlomenin kyčle

Ženy, které nejedí maso, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že si ve stáří zlomí kyčel, tvrdí nová studie. Řešením může být vyšší příjem vitamínu B12 i aktivní život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci sledovali 26 000 žen ve věku 35 až 69 let po dobu zhruba 20 let. Výsledky studie ukázaly, že vegetariánky měly o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomenin než ženy, které jedly maso.

Odborníci z University of Leeds uvedli, že důvodem může být nedostatek živin pro dobré zdraví kostí a svalů.

„Vegetariánská strava je často chudší na živiny, jako jsou bílkoviny či vápník, které jsou obvykle více přítomny v mase než v rostlinách. Nízký příjem těchto živin může vést ke snížení minerální hustoty kostí a svalové hmoty, což může způsobit vyšší pravděpodobnost zlomeniny, konkrétně kyčle,“ řekl hlavní autor studie James Webster pro BBC.

Pomocí je prevence

Vegetariánská strava se může lišit člověka od člověka a může být zdravá či nezdravá, stejně jako je tomu u diet, které obsahují živočišné produkty.

„Naše studie zdůrazňuje potenciální obavy týkající se rizika zlomeniny kyčle u vegetariánek. Avšak jako u každé jiné diety je důležité porozumět osobním okolnostem a tomu, jaké živiny jsou potřebné pro vyvážený zdravý životní styl,“ upozorňuje Webster a dodává, že to není hned důvod, proč se zřeknout vegetariánské stravy.

Vědci zapojení do projektu uvedli, že ženy si mohou udržet zdraví svých kostí tím, že nebudou mít podváhu a přidají do své stravy živiny jako vitamín B12. Důležitou podmínkou je také zůstat aktivní, aby kosti měly dobrou podporu v podobě svalů.

Spoluautorka studie, profesorka Janet Cadeová, uvedla, že výzkum byl „důležitým krokem“ k pochopení potenciálního rizika, které by rostlinná strava mohla představovat v dlouhodobém horizontu, a „co lze udělat pro zmírnění těchto rizik“.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Zelená džungle pro krásu i zdraví

Zelené rostlinky interiéru sluší, navíc se vám s nimi bude i dobře dýchat. Některé druhy mají užitečnou vlastnost, umějí filtrovat ze vzduchu škodlivé látky,...

Výběr článků

Načítám