Hlavní obsah

Vaginální mykózy trápí většinu žen

Novinky, zun

Většina žen se za svůj život alespoň jednou setkala s nepříjemným gynekologickým problémem - vaginální mykózou. U téměř poloviny se toto svízelné onemocnění vrací. V těchto případech je léčba mykóz během na dlouhou trať a vždy se doporučuje nespoléhat na domácí samoléčbu, ale svěřit se do rukou lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Typickými příznaky vaginálních mykóz jsou svědění, tlak a bolest v podbřišku, pálení při močení, nepříjemný výtok a bolest při pohlavním styku. Příčinou vzniku většinou bývá narušení poševní mikroflóry, v jejímž důsledku dochází k přemnožení kvasinek. Nejčastějším původcem vaginální mykózy je kvasinka Candida albicans.

Mikrobiální nerovnováhu způsobují infekční onemocnění, užívání hormonální antikoncepce a antibiotik, chlorovaná voda v bazénech, cukrovka, nadměrná konzumace sladkostí a obezita. Kvasinkám, stejně jako plísním, se daří ve vlhkém prostředí, proto odborníci doporučují nosit vzdušné prádlo a oděvy. Na toto vše je velmi dobré dbát nyní v prázdninové sezóně. Po každém vykoupání v bazénu, rybníku, vlastně kdekoli, bychom se měly z mokrých plavek okamžitě převléci do suchého.

Léčba není jednoduchá

Léčba bývá svízelná, protože každé oslabení organismu mykózám napomáhá, řekl Novinkám MUDr. Tomáš Binder, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Popsal, že se většinou jedná o lokální léčbu. Pochva však prochází cyklem (podobně jako děloha menstruačním), kdy se vrchní vrstvy buněk odlupují a vylučují. Lokální léčbou se vyléčí právě to, co je v povrchních buňkách. Jenže časem se na povrch dostanou ty buňky, které už jsou mykózou napadené, a proto dochází k častým recidivám onemocnění. Opakování může způsobit menstruace, každá antibiotika, ale také například těhotenství.

Podle Bindera by žena, která má vaginální mykózu, měla určitě navštívit gynekologa. Pro první pomoc může použít v lékárnách volně prodejný přípravek. Gynekologové k léčbě používají lokální antimykotika, pokud se jedná o závažný či opakující se případ tak celková antimykotika. Dělají se také autovakcíny, které posílí imunitu. To ale trvá delší dobu. Zkrátka jedná se o dlouhé otravné onemocnění a jeho léčba je problematická.

Ani muži nejsou mykóz ušetřeni. Příznaky jsou stejné jako u žen, přichází pálení, svědění, otok a zarudnutí. I oni by měli samozřejmě vyhledat lékařskou pomoc. Dříve se muži automaticky přeléčovali, když se jejich partnerka léčila s mykózou. Dnes už se to nedělá. „Zjistilo se, že to moc efektivní není. Ale když má také partner problémy, pošle se na kožní a odléčí se také,“ řekl k tomu lékař.

Co může narušit poševní rovnováhu
MenstruaceS blížící se menstruací je vaginální sekret čím dál více kyselejší. A kyselost svědčí kvasinkám.
Špatná hygienaPoužívání nevyhovujících mýdel a dalších hygienických prostředků.
Nevhodné oblečeníRizikové období je léto, kdy se zapomíná na převlékání mokrých plavek. Dále pak nošení nevhodného spodního prádla, např. kalhotek tang nebo třeba příliš těsných kalhot.
Špatné stravováníZdraví nesvědčí nadměrné pojídání sladkostí, kvasinky milují sladké a žijí také ve střevech, kde se mohou množit.
Užívání antibiotikPo užívání antibiotik se může také objevit vaginální onemocnění.
GraviditaV těhotenství je onemocnění vaginální mykózou velmi časté.
Pohlavní stykPři pohlavním styku může dojít k přenosu bakterií či virů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zajímavá novinka v léčbě poševní mykózy

Poševní plísně (mykózy) patří k nejčastějším problémům, s nimiž ženy přicházejí za gynekologem. Jsou to potíže hodně protivné, zvlášť když se vracejí. O to...

Výběr článků

Načítám