Hlavní obsah

Zajímavá novinka v léčbě poševní mykózy

Právo, Petr Veselý

Poševní plísně (mykózy) patří k nejčastějším problémům, s nimiž ženy přicházejí za gynekologem. Jsou to potíže hodně protivné, zvlášť když se vracejí. O to vítanější se stala novinka, jež se objevila v lékárnách.

Foto: Profimedia.cz

Lepší, než si poševní mykózy léčit, je jim předcházet.

Článek

Nepředstavuje samozřejmě zázrak, který šmahem zlikviduje všechny plísně, tedy i kvasinky. Ale určitě jde o dobrou pomůcku rozšiřující léčebné možnosti pacientek. V lékárně se na ni ptejte jako na lyzát.

Obsahuje neškodné části z nejčastějších plísní, jež zmíněné potíže vyvolávají, ale i bakterií, které je doprovázejí. Pomáhá stimulovat imunitu žen. Funguje na podobném principu jako vakcíny. I když nemá jejich razantní účinnost, představuje užitečnou pomoc.

Na vývoji se podíleli odborníci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, účinky zkoumala malá studie s 68 ženami ve věku 18 až 45 let. „Zaznamenali jsme u nich výrazný pokles opakovaných infekcí,“ říká doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy univerzity v Brně.

Kdy má smysl a kdy ne

Abychom pochopili, kdy má její použití smysl a kdy ne, musíme si říct něco o potížích vyvolaných přemnožením plísní.

„Mykóza se obvykle hlásí tím, že postiženou ženu začne svědit, případně pálit genitál,“ říká docent Unzeitig. „Život jí ztrpčuje také bělavý tvarohovitý výtok z pochvy, většinou bez zápachu. Stydké pysky zarudnou, někdy mohou otéci, což snadno vyvolá bolesti při močení nebo při pohlavním styku. Stejně tak ale nemusí mít prakticky žádné příznaky. Stává se to až u třetiny žen.“

Gynekologové léčí akutní potíže pacientky lokálně působícími přípravky, které obsahují antimykotika. Ženy je užívají jen krátce. Pokud se plísně vracejí, musí sáhnout k silnějším lékům a klientka je pak bere delší dobu.

Jejich účinky zlepšuje novinka s lyzáty. „Podporuje buněčnou imunitu a snižuje počet recidiv, tedy opakování infekcí,“ říká docent Unzeitig.

Nejčastější příčiny

Lepší, než si poševní mykózy léčit, je jim předcházet. Nejúčinnější prevence vychází z toho, jakým způsobem obvykle dochází u konkrétní ženy k přemnožení kvasinek nebo plísní.

Nejčastější příčinou bývá:
1. Užívání antibiotik, po kterých se zhruba do týdne objeví zmíněné potíže (32 % žen).
2. Koupání ve veřejném koupališti (16 % z nich).
3. Velká fyzická nebo psychická zátěž (16 % pacientek).
4. Výkyv pH poševního prostředí způsobený změnami doprovázející menzes. Problémy se objeví obvykle tři dny po jeho skončení (10 %)
5. Nechráněný pohlavní styk, po němž se do 40 hodin objeví mykóza. Zásadité spermie totiž sníží pH pochvy, a snáz tak dojde k přemnožení nežádoucích mikroorganismů.

Účinná prevence

Pokud je nejčastější příčinou plísní, které se objeví na intimních místech, užívání antibiotik, měla by žena sáhnout po vhodných probioticích. Buď poté, co skončí s antibiotiky, nebo už v průběhu léčby těmito léky, což bývá lepší.

„Vhodná jsou probiotika, která mají vysokou koncentraci mléčných bakterií, jež umějí tvořit peroxid vodíku.

Díky němu vznikne v pochvě prostředí ne příliš vhodné pro plísně nebo škodlivé bakterie. Většina probiotik to bohužel neumí a poševnímu prostředí moc nepomohou. Žena by proto měla jejich výběr konzultovat se zkušeným gynekologem,“ říká docent Unzeitig.

S lékařem může probrat také schéma jejich užívání, pokud je bere zároveň s antibiotiky. Ta jich totiž značnou část poničí. Správným načasováním mezi dvěma léky následky těchto škod zmírní.

Recept na bazény

Když bývá příčinou nákazy koupání ve veřejných bazénech, můžete vyzkoušet, zda by nepomohly tampóny s probiotiky. Před jejich návštěvou i při koupání. Rozhodně není dobré sáhnout po klasických tampónech. Nasáknou vodu z bazénu a mohou vznik potíží spíše urychlit než jim předejít. Naopak, speciální probiotické tampóny správné velikosti uvolňují po zavedení do pochvy miliardy funkčních mléčných bakterií a dokážou rozvoji infekce zabránit.

Je na ženě, do jaké míry chce nebo potřebuje chodit plavat. Pokud ji trápí artróza, případně jiné podobné potíže s klouby, a doktor doporučil plavání jako vhodnou formu fyzické aktivity, která je zatěžuje jen minimálně, stojí zmíněná doporučení za pokus nebo aspoň konzultaci s gynekologem.

Taj-či jako lék

Receptem na následky velké fyzické a psychické zátěže může být sportování, které zlepší naši kondici a pomůže tuto zátěž lépe zvládat. Výhodným cvičením je jóga. Ale také taj-či, případně jiné bojové sporty. Kromě dobré fyzické kondice nás naučí i lépe dýchat. Přispějí rovněž k našemu celkovému zklidnění. Podstatně lépe pak zvládáme zejména psychický nápor.

Také na výkyv pH poševního prostředí při menstruaci lze použít probiotické tampóny. Pomáhají pochvě právě ve chvíli, kdy to nejvíc potřebuje. Při recidivách onemocnění po pohlavním styku je dobré se chránit kondomem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám