Hlavní obsah

V USA objevili nový a velmi odolný kmen viru HIV

– SEATTLE
Novinky, Famous

Zdravotníci ze Spojených států amerických objevili u čtyř mužů nový typ viru HIV. Je velmi nebezpečný, protože dosud vyvinuté léky, které zpomalovaly rozvoj nemoci AIDS jsou proti němu bezmocné. Pokud se začne tento kmen šířit, patrně bude mít smrtelné následky a vědce postaví opět na začátek problému, jak zastavit zabijáka jménem HIV. V Seattlu už při léčbě tohoto nově zmutovaného kmene selhaly dva jinak velmi účinné medikamenty.

Článek

"Je možné, že je zde více nakažených, nejvíce ohrožena je zatím komunita místních gayů," tvrdí doktor Bob Wood, ředitel programu prevence HIV/AIDS v Seattlu.

Všichni čtyři muži nakažení virem jsou gayové užívající drogy. Každý z nich měl spousty sexuálních partnerů, ale mezi sebou nesouložili nikdy. To znamená, že ve městě se pohybuje několik jedinců nakažených nebezpečnou variantou viru a budou jej dále šířit.

"Je to prostě všechno chováním. Muži, kteří mají rizikový pohlavní styk s jinými muži, by měli vědět, že jsou zde kmeny odolné vůči lékům a oni jimi mohou být nakaženi a nemusejí být léčeni," varoval doktor Wood, jenž je sám gay nakažený virem HIV. Úspěšně se léčí již více než dvacet let a šíří osvětu.

Lékaři ze Seattlu vyhledali několik ze sexuálních partnerů zmíněných mužů. Nikdo z nich nakažen rezistentní formou HIV nebyl.

"Gayové si myslí, že moderní léky je udrží při životě, i když se nakazí. A začali opět souložit bez kondomů. To je velmi vážný problém a děsí zdravotníky po celém světě," dodal Wood.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám