Hlavní obsah

V Nemocnici Na Homolce začne operovat robot

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská Nemocnice Na Homolce připravuje letos pět výjimečných projektů - některé z nich jsou unikátní nejen v rámci ČR, ale i Evropy. Stát by měly minimálně 90 miliónů korun. Jedním z nich je i využití operačního robota.

Článek

"Dlouhodobě podporujeme komplexní rozvoj našich specializovaných programů. Jde při tom hlavně o zvyšování kvality péče o nemocné. Samozřejmě že inovace musí být i ekonomicky efektivní," vysvětluje ředitel nemocnice doktor Oldřich Šubrt.

Homolka by se ráda stala školicím centrem pro robotickou chirurgii. Operační robot je založen na principu multimotorického víceramenného systému, který tvoří kamera a nástroje, systémového počítače a pracoviště operatéra, který na dálku robota ovládá.

"Robot dokáže operovat v místech, kam se lidská ruka nedostane, operuje s větší přesností než ruka chirurga, maximálně zvyšuje bezpečnost operace a zkracuje dobu léčení," vysvětluje ředitel Šubrt.

V současné době se robotické operační systémy, jejichž cena se pohybuje kolem 45 miliónů Kč, používají na předních pracovištích ve světě, v České republice však zatím chybějí.

Katétr navigovaný magnetem

V kardiologii plánuje Homolka zavedení systému magnetické navigace pro srdeční katetrizace. Donedávna kardiologové zaváděli katétry (tenké hadičky k vyšetření i léčbě) do tepen pouze manuálně. Posledním pokrokem je katétr navigovaný magnetem, jehož výhodou je, že se dostane i do hůře dostupných či dosud nedostupných oblastí tepen. Jeho pohyb je na milimetr přesný a dávka rtg záření, které jsou během zákroku vystaveni pacient i personál, je menší.

V Evropě disponují magnetickou navigací jen tři pracoviště v Německu a v Nizozemsku a pořízení takového systému přijde cca na 50 miliónů Kč. Pokud jej Homolka získá, stane se zároveň školicím centrem magnetické srdeční navigace pro země střední a východní Evropy.

Spánková laboratoř

Epileptologické centrum Nemocnice Na Homolce připravuje rozšíření diagnostického komplexu o speciální spánkovou laboratoř, která má v posledních letech stále větší význam nejen pro diagnostiku různých typů poruch spánku, syndromu spánkové apnoe, tedy poruchy dýchání během spánku, či syndromu neklidných nohou, ale přesahuje i do dalších medicínských oborů.

Do pětice letošních projektů patří také vybudování tkáňové banky cévních štěpů, jež by pomohla řešit problematiku infekce cévních protéz, a vznik genetické laboratoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám