Hlavní obsah

V Hradci Králové řeší nádory prostaty roboticky, rekonvalescence nemocných se značně zkrátila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové investovali do unikátního robotického systému daVinci, který umožňuje méně invazivní operace prostaty, ledvin či srdce. Pacienti jsou tak v nemocnici mnohem kratší dobu a rychleji se pak vrací k běžnému životu. Jak funguje nový přístroj, ukázal Novinkám přednosta urologické kliniky Miloš Broďák.

Podívejte se, jak probíhá robotická operace prostaty Video: Novinky

 
Článek

Robotem asistované operace umožňují provádět i ty nejsložitější zákroky z několika vpichů. Robotické nástroje jsou ovládány operatérem mimo tělo pacienta a umožňují pohyb stejný, jako má operatérova ruka, ale velmi zmenšeně. Tím se výrazně snižuje operační zátěž spojená s velkou operační ránou.

Operační zákrok se provádí pouze v místě postiženého orgánu nádorem a není potřeba rozříznout jinak zdravou část pacientova těla.

Tato technologie navíc umožňuje dokonalý trojrozměrný a zvětšený obraz, proto lékaři mohou postupovat velmi precizně a doslova preparovat tkáně po milimetrech. Snižuje se tak i krevní ztráta, tudíž nejsou zapotřebí ani tolik zatěžující krevní transfuze.

Nová metoda dokáže detekovat nádory prostaty dříve, než se nemoc projeví

Zdraví

„Vlastní operace je sice nákladnější, ale pokud spočítáme všechny náklady, tak se zdá být dokonce i výhodnější. Jako příklad lze uvést nejčastější robotickou operaci – radikální prostatektomii, u které se snížil pobyt v nemocnici z 10 dnů na 3,” upozorňuje urolog Miloš Broďák.

Výhodou v dnešní době rovněž je, že nemocní již nemusí jít na jednotku intenzivní péče, operace tak lze provádět i v současnosti, kdy jsou nemocnice přeplněné covid nemocnými.

„Po operaci se tedy nemocný vrací na oddělení, druhý den už vstává a třetí den odchází domů,” popisuje Miloš Broďák.

Muži od padesáti let by v zájmu svého zdraví měli preventivně navštívit urologa

Zdraví

Samotná robotická operace trvá dvě až tři hodiny, což je podle přednosty kliniky podobné jako u dřívějších operací. Díky robotickému asistentovi ale výrazně ubylo rizik během operace a výrazně se zkrátil pobyt nemocného v nemocnici.

„Dřív jsme operovali tyto složité operace otevřeně nebo pomocí laparoskopických nástrojů. Pacienti leželi v nemocnici týden, někdy čtrnáct dní i déle,” dodal Broďák s tím, že celková doba rekonvalescence se díky tomu může zkrátit z měsíců na týdny.

Foto: Novinky

Díky robotickým operacím nahrazujícím laparoskopické i klasické nemusejí pacienti na jednotku intenzivní péče.

Na královéhradecké klinice urologie ročně provedou okolo 250 operací. „Otevřenou operaci jsme prováděli u zhruba sta pacientů za rok. Nyní je to i díky robotickým operacím víc než dvojnásobný počet. Samozřejmě to není jen díky nové technologii, ale také tím, že obecně přibývá mužů s diagnózou nádoru prostaty,” dodal přednosta.

Rakovina prostaty může zcela bez povšimnutí bujet i několik let

Zdraví

Robotem asistované operace se ve světě provádějí už dvacet let, nejčastěji se jedná právě o onkologické operace a operace prostaty. V západní Evropě se už dnes provádí roboticky většina onkologických operací prostaty.

Robotický systém daVinci se ale využívá i v gynekologii a v oblastech hrudní a cévní chirurgie. Do budoucna by mohl být nasazen také v oblasti neurochirurgie a kardiochirurgie.

V Česku doposud působilo sedm robotických center. S královéhradeckým robotem jejich počet vzrostl na osm, obsluhovat by měl právě pacienty z východních Čech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám