Hlavní obsah

V Praze začínají provádět miniinvazivní operace páteře, které jsou šetrnější a bezpečnější

Novinky, das

I složité operace páteře dnes lze provádět miniinvazivně, a tedy s minimálním poškozením měkkých tkání v okolí páteře. Umožňuje to unikátní sestava přístrojů, složená z mobilní intraoperační počítačové tomografie a spinálního robotického systému, jež je od letošního ledna k dispozici v pražské Ústřední vojenské nemocnici a na neuroonkologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Foto: ÚVN

Lékaři mohou díky mobilní intraoperační počítačové tomografii a spinálnímu robotickému systému lépe nahlédnout spinální anatomii během operace.

Článek

Předností této speciální sestavy je, že pomáhá velice přesně, a tím i bezpečně zavést všechny implantáty a přístroje potřebné k výkonu.

„Intraoperační počítačová tomografie umožňuje dokonalé zobrazení v poloze, ve které je nemocný na operačním sále, a získaná data jsou poskytnuta plánovací stanici robotického systému, což umožňuje chirurgickému týmu naplánovat optimální trajektorie pro zavedení instrumentace. Tu přitom vede velmi přesné robotické rameno,“ vysvětluje profesor David Netuka, přednosta Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a ÚVN.

Díky tomuto se velmi významně redukuje riziko všech nepřesností, včetně nepřesného zavedení implantátu, a zároveň je redukována i pooperační bolest a rána se mnohem lépe hojí. Výhodou pak je, že nemocný může začít dříve s rehabilitací a vrací se i dříve do běžného života.

Neurochirurg Vladimír Beneš: Mozek nedokážeme ovlivnit. To je jako chtít ovlivňovat vesmír

Styl

V současnosti jsou tímto přístrojem prozatím prováděny pouze akutní výkony, dominantně po úrazech páteře nebo při nádorovém postižení. Jakmile dojde k uvolnění současných opatření a bude možné opět přistoupit k plánovaným operacím, bude mít tato sestava přístrojů mnohem větší využití.

„Plánujeme ji využívat i při plánovaných operacích pacientů, zejména s degenerativním postižením páteře. Později ji využijeme i na operace tumorů baze lební, mozkové biopsie a k zavádění hlubokých mozkových elektrod,“ dodává přednosta kliniky profesor Netuka.

Lékaři v Brně provedli unikátní operaci páteře

Domácí

Se sestavou přístrojů se budou moci seznámit také studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zlepšíme hojení jizev

V létě nám hrozí víc úrazů hlavně kvůli sportování. Někdy po nich zbydou šrámy nebo i jizvy. S těmi je to, podle některých chirurgů, jako se ženami: mají rády...

Výběr článků

Načítám