Hlavní obsah

Tipy pro lepší náladu, které nezaberou ani pět minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád nemůžete najít balanc mezi pracovním a soukromým životem? Pokud máte často pocit, že nevíte, kde vám hlava stojí a na meditování nemáte čas, máme pro vás 5 jednoduchých rad, díky kterým naleznete zase pevnou půdu pod nohama. Navíc vám nezaberou déle než pět minut.

Foto: Profimedia.cz

Zhluboka se nadechněte a pusťte si svoji oblíbenou písničku.

Článek

1. Splňte svůj nejtěžší úkol

Kéž by existoval lektvar úspěchu, po jehož vypití bychom se cítili výjimečně. Ačkoliv se jedná o fikci, podobné účinky má na naše tělo hormon zvaný dopamin. Ten mozek produkuje v momentech, kdy se nám něco povedlo nebo očekáváme pochvalu. Nejčastěji se jedná o splněný úkol.

Pokud se tedy chcete cítit omámeně, vyberte si úkol, který vás již delší dobu trápí, a splňte ho! Může se jednat o vyřízení nepříjemného e-mailu nebo třeba úklid nočního šuplíku. Pokud se jedná o úkol, který zabere více času, rozložte si ho do několika dnů.

2. Zhluboka se 10krát nadechněte

Ve studii vedené týmem vědců z University of Wisconsin-Madison odborníci přišli se čtyřmi pilíři, které považují za nezbytné pro pěstování duševní pohody. Jedná se o uvědomění, napojení, porozumění a účel. To vše může znít poměrně složitě, ale opak je pravdou.

Například nejjednodušším cvikem, jak si procvičit uvědomění si sebe sama, je dýchání. Naučte se proto správně dýchat. Pomoci mohou nejrůznější dechová cvičení a praktiky. Nejjednodušším příkladem je pak deset hlubokých nádechů a výdechů. Díky dechu můžeme snížit pocity úzkosti i stres, a to jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu.

Osvojte si návyky, díky kterým budete šťastnější

Zdraví

3. Poslechněte si oblíbenou písničku

Když jste vyčerpaní nebo máte špatnou, zkuste si pustit vaši oblíbenou písničku. Výzkumy jasně ukazují, že naše oblíbená hudba má na naši psychiku velký vliv.

Jedna studie z roku 2016 dokonce uvádí, že u dospělých trpících Alzheimerovou chorobou vedla jejich oblíbená hudba k navození pohody a zmírnění stresu. Pokud k poslechu navíc přidáte tanec, začnou se vyplavovat endorfiny neboli hormony štěstí, které dobré pocity jen umocní.

4. Myslete na vaše milované

„Dalším klíčovým hormonem k udržení dobré nálady je oxytocin neboli hormon lásky. Zamyslete se nad tím, kdo z vašich známých nebo rodiny je tu stále pro vás a kdykoliv by vám přispěchal na pomoc. Upněte své myšlenky na tuto osobu nebo jí napište krátkou zprávu. Uvidíte, že jen pouhá vzpomínka na daného člověka vás zalije štěstím i dobrou náladou,“ říká Loretta Graziano Breuningová, autorka knihy Habits of a Happy Brain, pro Huffington Post.

5. Udělejte dobrý skutek

Dobré skutky mají magickou moc. Udělají totiž dvojnásobnou radost. Buďte laskavější k ostatním, ať už přispějete na dobročinnou sbírku, pochválíte kolegovi nový sestřih nebo mu jen tak přinesete kávu, uvidíte, že kolem sebe vytvoříte dobrou atmosféru, která bude pozitivně působit nejen na vaše okolí, ale i vás samotné.

Reklama

Související články

Šťastnější za 30 vteřin

Je tu Silvestr, a vám se přesto kvůli starostem nedaří naladit na tu správnou atmosféru? Víte, že byste se měli takzvaně „hodit do pohody“, jenže to se...

Výběr článků

Načítám