Hlavní obsah

Tip proti jarní únavě: Neznámá známá potočnice lékařská

Novinky, Agáta Fischerová

Tahle skoro zázračná bylinka, jíž se po irském vzoru říkává také "zelí svatého Patrika", je právě touto dobou nejchutnější. Také se hodí pro organismus znavený dlouhou zimou, který ji uvítá jako účinný oživovací prostředek. Labužníci ji navíc ocení jako vynikající součást salátů i jiných dobrot.

Článek

Ačkoli je potočnice lékařská velmi snadno dostupná, je u nás na rozdíl od mnoha jiných zemí neprávem opomíjená a leckomu úplně neznámá. Přitom jde o vynikající zdroj zejména vitamínu C a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.

Díky tomu funguje skvěle proti jarní únavě, ale pomáhá i při virózách, které toto roční období hojně doprovázejí. Kromě toho upravuje hladinu krevního cukru, prospívá při osteoporóze, chudokrevnosti, poruchách činnosti štítné žlázy a navíc likviduje nebezpečné volné radikály a celkově regeneruje.

Jarní čas je nejvhodnější

Staří Řekové ji doporučovali dokonce jako afrodiziakum. Za ochutnání by však stála i bez těchto pro tělo přínosných vlastností. Její křehké a šťavnaté lístky jsou jemně pikantní a příjemně nahořklé, díky čemuž dokáže v kuchyni dělat divy.

Na jaře je nejvhodnější čas, kdy ji konzumovat, protože je nejvíc svěží a dosud nekvete. Nejchutnější jsou horní lístky, ale použít lze celou lodyhu. Jak už její název napovídá, najdete ji nejspíš ve vodě při břehu potoků, potůčků a struh (zkrátka v proudící vodě, stojatá jí nesvědčí).

Část lodyh, které si natrháte, můžete rovnou sníst, a část si jich nechat zakořenit ve skleničce s vodou. Pak je lze přesadit do truhlíku a hojně zalévat (ale nikoli tak, aby ve vodě stály). Pokud se vám nechce jít si potočnici lékařskou natrhat do přírody, dá se v plastové vaničce koupit ve většině supermarketů. I z těchto vaniček můžete část lodyh použít k zakořenění. Tak můžete mít rostlinku doma stále při ruce k průběžnému oštipování.

Co s potočnicí v kuchyni

Vhodně doplní jakýkoli zeleninový salát – zvláště s jogurtovým dresinkem. Při přípravě zálivky počítejte s tím, že svou chutí nahradí hořčici či jiné ostřejší nahořklé složky.

Báječná je ale i jako doplněk ovocných salátů – jedinečný chuťový akord vytváří například s jahodami, pomeranči nebo broskvemi. Delikatesou pro náročné je její kombinace s dresinkem z javorového sirupu, medu či karamelu.

Pochoutka je také nasekat ji na chleba či toust s máslem, popřípadě s jakoukoli pomazánkou na sýrovo-tvarohovém základě. V tomto směru chuťově předčí své známější kolegyně řeřichu a pažitku.

Jako doplněk míchaných vajíček dokáže z tohoto jinak chuťově poněkud fádního pokrmu udělat jídlo pro labužníky, ale dobře doplní i vejce natvrdo či ve skle. - Samozřejmě se hodí též jako dochucovadlo polévek

Přidávejte ji však až krátce před dokončením, abyste zbytečným vařením nelikvidovali vitamíny a ostatní hodnotné složky.

Reklama

Související články

Zakysaným mlékem proti jarní únavě

Při jarních pocitech únavy a oslabení organismu efektivně působí aktivní pohyb a promyšlený příjem látek. Podle vědců zakysané mléčné výrobky jsou cenným...

Krásná pleť a jarní paprsky

Pobledlé zimní tvářičky pomalu střídají opálené obličeje po návratu z horského lyžování či výletů a čekají nás úplně jiné starosti, než jsme řešili letošní...

Na jarní únavu je nejlepší zelenina a ovoce

Malátnost a ochablost, na něž si s na začátku jara stěžuje většina lidí, není v žádném případě známkou lenosti nebo neochoty vykonávat jakoukoli práci. Podle...

Výběr článků

Načítám