Hlavní obsah

Testosteron v děloze předurčuje i taneční schopnosti syna

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle odborníků matky ovlivňují pohybové schopnosti syna ještě před narozením. Hladina testosteronu v děloze předurčuje, zda bude lepším či horším tanečníkem, zda bude atraktivní či nikoli, zda bude plodný více či méně, nebo jestli bude s větší pravděpodobností homosexuál.

Článek

Souvislost mezi hladinou testosteronu v děloze, která působí na mužský plod, a tanečními schopnostmi mužů v pozdějším věku odhalili psychologové z University of Central Lancashire. Podle nich lze odhadnout taneční schopnosti podle tzv. 2D:4D poměru.

Je to vztah délky ukazováčku k délce prsteníčku. Čím je výsledné číslo menší, tím více testosteronu na muže v děloze působilo. Čím více se poměr blíží číslu 1 nebo ho dokonce přesahuje, tím bylo testosteronu v děloze méně. Pokud je testosteronu v děloze málo, působí na plod spíše estrogeny a vyvine se více ukazováček. Muži mají obvykle prsteníček delší než ukazováček, u žen je tomu naopak. Průměrný poměr 2D:4D u mužů vychází zhruba na 0,96, u žen se pohybuje kolem 1 až 1,2.

 Muži, na něž působilo hodně testosteronu, mají výrazně delší prsteníček. Podle odborníků se rodí s lepšími pohybovými schopnostmi, bývají lepší sportovci, jsou atraktivnější, plodnější, ale paradoxně mají zároveň větší šanci stát se homosexuálem. Naopak když je testosteronu málo, pak je delší ukazováček a muži mají horší pohybové schopnosti, jsou méně plodní a také častěji trpí chorobami srdce.

Reklama

Související články

Nadbytek testosteronu zabíjí mozkové buňky

Vědcům se podařilo odhalit, proč jsou nabušení borci často nejen agresivní a neomalení, ale mívají rovněž nižší IQ. Nadbytek testosteronu v těle totiž zabíjí...

Mužům v západní civilizaci ubývá testosteron

Za poslední dvě desetiletí moderním mužům výrazně ubývá hormon testosteron. Vědci netuší proč v krvi dnešních třicátníků koluje mnohem méně tohoto pohlavního...

Výběr článků

Načítám