Hlavní obsah

Teplé počasí je zdraví škodlivé více než mráz

PRAHA

Pokud současné teplé počasí potrvá i nadále, ČR se nejspíš nevyhne epidemii chřipky. Už teď jsou čekárny nacpané k prasknutí. Mnoho lidí podceňuje oblečení, odpoledne vycházejí jen ve svetru, ale po západu slunce se přece jen ochladí a dochází k prochladnutí.

Článek

"Čekárna je plná, přicházejí lidé s virózami. Kdyby pořádně mrzlo, je jich méně," uvedl praktický lékař Jan Jelínek. Podle něj by lidé neměli propadat představě, že je jaro, i když to tak vypadá. "Mohou se radovat, že nemrzne, ale není to na chození ve svetru celý den. Pro jistotu by měli mít v zásobě teplejší oblečení na večer, kdy se ochlazuje," řekl.

Psychicky jsou na tom lidé lépe, fyzická stránka je náchylnější

Psychiatr Jan Cimický pozoruje u svých pacientů, že se nyní, kdy je teplo a slunečno, cítí subjektivně lépe. "Na psychiku působí slunečné počasí dobře, hůř je na tom tělo," řekl Cimický, který sám nyní bojuje s virózou. Venku je jako v březnu, to je ideální prostředí pro nachlazení, varoval.

Podle předpovědi meteorologů budou nadprůměrné teploty panovat nejméně do poloviny příštího týdne. Na řadě míst republiky překračují v těchto dnech deset stupňů Celsia. V úterý byl vyrovnán v Praze-Klementinu rekord z roku 1998, který činil 12,8 stupně Celsia.

Doplnit vitamín C

S problémy mohou počítat v těchto dnech lidé, kteří špatně spí nebo mají problémy s koncentrací. Podle odhadu trpí přecitlivělostí na počasí zhruba každý pátý člověk.

Odborníci radí užívat vitamín C, který zlepšuje přizpůsobivost na změny počasí. Podle nich není třeba brát pilulky, stačí denně kousek syrové zeleniny či ovoce. Dobře působí zejména jablka, kiwi, banány, citrony, pomeranče a grapefruity. Při bolestech hlavy, jež zavinily změny počasí spojené s oteplením, je dobré doplnit zásoby magnézia. Údajně pomáhá čaj z pomletého zázvoru.

Reklama

Související články

Pozor na chřipku a její rizika

Přestože onemocnění chřipkou nepatří mezi nejzávažnější choroby, následky přecházení tohoto onemocnění mohou být katastrofické.

Chřipka vyžaduje klid a včasnou léčbu

Každý z nás ví, co přechozená chřipka dokáže. Máme dostatek informací, ale přesto se chováme tak, jako by se nás tento problém vůbec netýkal. Myslíme si,...

Výběr článků

Načítám